, ,

Bătaie de joc la Apahida. Zeci de copii sunt obligați să doarmă pe jos în grădinița de un milion de euro

Posted by

Zeci de preșcolari de la Grădinița din Apahida sunt obligați să doarmă pe jos, pe saltele, într-o sală de mese, transformată în sală de grupă.

În cursul zilei de miercuri, zeci de părinți care au participat la o ședință, la grădinița cu program prelungit, și-au exprimat nemulțumirea. Oamenii spun că autoritățile nu îi bagă în seamă. Foaia Transilvană, în schimb, da.

”În a treia grupă mijlocie, cu 25 de copii, se doarme pe jos. Oare celor care conduc Ministerul Educației le place această situație? Au transformat sala de mese de la grădinița nouă cu program prelungit într-o sală de grupă. La prânz, pe covor și pe podeaua rece sunt puse salteluțe iar copii dorm direct pe podea. Este normal acest lucru?”, ne-a declarat o femeie care are copilul înscris la această grădiniță.

Este un dezinteres general din partea celor care conduc comuna

Locuitorii din Apahida ne-au mai declarat că, la nivelul conducerii comunei, există o lipsă de viziune în ceea ce privește problemele oamenilor, inclusiv cele două grădinițe din localitate.

Pentru a înțelege mai ușor cum stau lucrurile, este nevoie de o scurtă explicație. La nivelul localității Apahida funcționează două grădinițe. Una mai veche, aflată în centrul localității, lângă Căminul Cultural, cu program normal și prelungit, unde învață 176 de preșcolari, și o alta, contruită recent, din fonduri europene, unde sunt înscriși 198 de preșcolari.

In gradinita de un milion de euro, prescolarii dorm pe jos.
In gradinita de un milion de euro, prescolarii dorm pe jos.

Sursele noastre ne-au declarat că la vechea grădiniță, dotată cu mobilier modern, există o grupă mică, care are cursuri doar patru ore, de la ora 8, la ora 12, și unde sunt pătuți moderne, dar care nu sunt folosite.

”La grădinița veche, cu program normal și prelungit, grupa mică își desfășoară activitatea într-o sală, unde sunt paturi confortabile. Acești copii pleacă acasă la ora 12.00, și paturile rămân goale, fiind vorba despre un mobilier modern. Copiii care sunt obligați să doarmă pe jos, ar putea fi mutați în această sală de clasă”, ne-a mai spus un alt părinte nemulțumit.

Grădinița de un milion de euro, cu servicii de toată jena

Problemele de la Apahida, sunt multiple, dar au ieșit la iveală abia acum. Aceleași surse ne-au mai declarat că la grădinița de un milion de euro, atât a costat contruirea acesteia, preșcolarii din grupele mijlocii, Ursuleți și Boboceii, servesc masa în sala de grupă.

Ulterior, mesele și scaunele sunt scoase pe holuri, iar pe jos sunt așezate saltele, pentru ca preșcolarii să poată dormi.

”Se scoate mobilierul pe hol, pentru a se putea completa restul de paturi, pentru că sunt 20 de paturi în sală de grupă și se suplimentează cu alte zece paturi, adică saltele, pentru că în grupă sunt înscriși 30 de preșcolari”, ne-a mai declarat sursa noastră.

160 de preșcolari lăsați fără asistență medicală

Deficiențele de la grădinițele din Apahida, girate de persoanele care conduc Primăria Apahida, se referă și la alte aspecte deosebit de grave.

De exemplu, foarte grav este faptul că 176 de preșcolari sunt lăsați zilnic fără asistență medicală.

De curând, la Primăria Apahida a fost organizată o ședință unde au fost luate o serie de măsuri, care lasă un număr impresionant de copiii, fără asistență medicală.

La gradinita cu program normal și prelungit, 176 de preșcolari sunt lăsați fără asistență medicală.
La gradinita cu program normal și prelungit, 176 de preșcolari sunt lăsați fără asistență medicală.

Această decizie face ca 176 de preșcolari de la grădinița cu program normal și prelungit, să fie lăsați fără asistență medicală. La nivelul conducerii comunei s-a luat decizia ca asistenta medicală de la școala generală să facă și triajul celor 176 de preșcolari, după care să își continue activitatea la nivelul școlii.

În aceste condiții, dacă apare vreo urgență medicală, cadrele didactice de la grădinița veche vor fi instruite să cheme de urgență o asistentă medicală disponibilă la celelalte structuri școlare, respect școala generală sau grădinița cu program prelungit, construită cu fonduri europene.

Foaia Transilvană a luat legătură cu asistenta medicală Mirela Antal, care a confirmat situația.

”Din păcate vă pot confirma că ceea ce susțineți dvs. este perfect adevărat. Nu vă pot da alte detalii, pentru că și așa se fac presiuni mari asupra mea, de la nivelul Primăriei Apahida. Sunt singură și am un copil de crescut”, ne-a declarat asistenta medicală Mirela Antal.

Primarul PSD al comunei Apahida: sunt bani

Am luat legătura și cu primarul PSD al comunei Apahida, Grigore Fati. Aceasta ne-a declarat că nu poate crede că preșcolarii dorm pe jos, în ciuda faptului că există fotografii evidente.

”Am trasat sarcini să se cumpere paturi din plastic. Am cerut acceptul de la DSP Cluj să se transforme sala de mese, care nu este utilizată, în sală de grupă”, ne-a declarat primarul Fati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *