Acasă EVENIMENTE Betonarea Parcului Grigorescu văzută din dronă. Proiectul a fost modificat din birou...

Betonarea Parcului Grigorescu văzută din dronă. Proiectul a fost modificat din birou după concursul internațional de idei

0

Zilele trecute, Foaia Transilvană a scris despre betonarea Parcului Grigorescu, din Cluj Napoca, și despre dispariția copacilor și a locurilor de joacă.

Acum, un clujean, George Trif a realizat câteva fotografii din dronă, care arată cum toată zona parcului a fost betonată și cum a dispărut zona de copaci și de alei.

Trif mai susține că proiectul a fost modificat pe parcurs, după ce a fost adjudecat în urma unui concurs de proiecte, și explică cum s-a realizat acest lucru, cu ajutorul unor birocrați din interiorul Primăriei Cluj Napoca.

”Apropo de toată betonarea orașului, îmi este foarte ușor să am încredere în specialiștii care produc proiecte pentru clujeni, dar nu pot să închid ochii la posibilitatea implicării a câte unui Dorel dintr-un birou politic care insistă pentru modificări după perioada de consultare publică și aprobare a proiectului”, scrie Trif.

Proiect premiat dar ulterior modificat

Un exemplu bun e ceea ce se întâmplă pe malul Someșului, unde proiectul de amenajare premiat internațional (Rethinking Someș) prevedea cateva elemente de impact concrete și simple, dar care parcă au fost dat uitate, precum:

✔ Relocarea platformei Companiei de Transport în Comun – actualul garaj pentru transport în comun – și integrarea spațiului în culoarul Someșului ca spațiu public,

✔ O legătură directă între Grigorescu și Mănăștur în prelungirea culoarului dintre Parcul Rozelor și Parcul V. Babeș,

✔ Doar spațiu natural pentru a proteja plaja Grigorescu de aglomerație,

Cum s-a schimbat proiectul premiat

Ce s-a mai schimbat de la concursul internațional de soluții prin proiectul tehnic este o poveste tipică cand vine vorba de administrație locală.

Propunerile specialiștilor care au conceput proiectul au fost date uitării, iar proiectul s-a modificat, ici-colo, în punctele sale esentiale, mai susține George Trif.

Astfel:

❌ S-a uitat de orice intervenție pe platforma Companiei de Transport în Comun.

❌Pasarela peste Someș a fost relocată într-o extremitate a parcului Rozelor.

❌Cadrul natural de protecție al plajei Grigorescu a fost înlocuit de spații publice și terenuri de sport într-o primă versiune, iar în versiunea actuală a fost introdusă o platformă betonată care va găzdui nu numai terenurile de sport, ci și alt mobilier de sport (masă de ping-pong, etc.)

„Ca efect, spațiul verde inițial gândit să genereze un spațiu de recreere autentic devine un spațiu aglomerat și agitat, cu mult prea multe utilizări pe o suprafață atât de mică. Va fi ceva nou, curat și modern, dar nu va schimba radical cum se simt oamenii care folosesc acest spațiu. Aglomerația și agitația anterioară proiectului vor fi tot prezente”, mai susține clujeanul.

Când politicienii locali își bagă coadă

Problema cu toate aceste modificări este că nu sunt supuse dezbaterii publice și sunt luate aleator.

În prima fază, se anunță un proiect frumos, dar ulterior este modificat prin birourile Primăriei Cluj Napoca. Proiectanții inițiali nu mai sunt anunțați sau rugați să ajusteze, și nici măcat nu mai sunt consultați în legătură cu aceste modificări. Decizia politică a devenit mai puternică decât nevoia aplicării unor principii de design unitar.

”Tot ce vreau este ca măcar aceste decizii politice să fie asumate ca atare și nu doar mascate drept „ale specialiștilor”, pentru că de prea multe ori, factorul politic are ultimul cuvânt privind ce se face și ce nu. Mă aștept la prea mult bun-simț din partea administrației?”, mai scrie Trif.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.