BILANȚ. Câte bilete gratuite au fost emise pentru deșeurile reciclate de clujeni la automatul special din Zorilor

Posted by

Lansat în vara anului 2022 de Primăria Cluj-Napoca, proiectul-pilot pentru colectare selectivă care vizează reciclarea deșeurilor pentru un bilet gratuit cu două călătorii pentru transportul public are un bilanț.

Astfel, până acum au fost emise 260.000 de călătorii gratuite cu transportul in comun și 2.575.507 de ambalaje au fost colectate selectiv în 8 luni de aplicare a programului „Automate cu recompensă pentru colectarea deșeurilor provenite din ambalaje”.

„Am implementat un nou proiect pilot prin care susținem dimensiunea verde a orașului: în piețele agroalimenatare Zorilor și Mănăștur funcționează containere pentru colectarea deșeurilor provenite din ambalaje de băuturi – sticlă, plastic, aluminiu/metal. În schimbul a 15 ambalaje reciclate, orice persoană primește un bilet gratuit cu două călătorii pentru transportul public urban.

Obiectivul Primăriei este stimularea cetățenilor cu privire la colectarea selectivă, dar și încurajarea alegerii transportului în comun ca alternativă la utilizarea mașinii, susținând astfel Misiunea U.E. „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030” și „Acordul pentru Orașele Verzi” la care municipiul nostru s-a aliniat.

Prin intermediul celor două echipamente, s-au colectat în perioada iulie 2022 – în prezent un număr 2.575.508 ambalaje, din care 1.188.230 buc plastic, 815.056 buc. de sticlă şi 572.222 doze de aluminiu, peste 80 de tone de deşeuri reciclabile„, a transmis primarul Emil Boc.

Cum se reciclează deșeuri pentru un bilet gratuit de autobuz

– Adu ambalajele fără lichide sau alte substanțe toxice, cu eticheta intactă și fără a fi presate la aparatul amplasat în zona pieței agroalimentare din Zorilor;

– Recipientele din sticlă pot avea maximum 1,5l, iar PET-urile maximum 3l;

– Introdu fiecare ambalaj, unul câte unul, în partea rotundă a containerului, luminată cu verde;

– Nu forța ambalajul pentru a-l introduce în partea luminată cu verde. Durează câteva secunde procesul de detectare a ambalajului;

– Așteaptă voucherul cu sumarul ambalajelor introduse și detalii despre recompensă;

– Aparatul va elibera câte un voucher pentru fiecare tip de ambalaj introdus;

– La 15 ambalaje reciclate ai un bilet cu 2 călătorii pentru transportul în comun, care poate fi ridicat de la punctele sau centrele de vânzare a biletelor CTP – Compania de Transport Public Cluj-Napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *