Biserica din Tăuți ascunde adevărate comori ale Clujului

Posted by

Una dinte cele mai apreciate lăcașuri de cult din județul Cluj este Biserica de lemn cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din satul Tăuți, comuna Florești.

Biserica reprezintă unul din foarte puținele exemple de monument istoric clujean cu ansamblu de pictură restaurată, iar interiorul a fost înfrumusețat de pictorul Dimitrie Ispas, împreună cu fiul său Ioan, în 1829, numărându-se printre ultimele sale opere.

Picturile de pe pereții Bisericii din Tăuți fac parte din decorurile specifice lăcașurilor de cult sătești transilvănenetransilvănene din secolul al XIX-lea, remarcându-se totodată prin elementele caracteristice lui Ispas: stil naiv, de factură populară, cu scene figurative așternute într-o cromatică vie, separate de numeroase motive decorative florale și geometrice, întregul ansamblu fiind de un pitoresc imposibil de trecut cu vederea.

Ansamblul de pictură s-a mai deteriorat în timp, însă porțiunile rămase au fost restaurate, credinciosul sau simplul vizitator putându-se bucura în prezent de talentul nativ al acestui pictor.

Un album fotografic la 290 de ani de atestare documentară a bisericii de lemn din Tăuți va fi lansat sâmbătă, 11 noiembrie 2023, de la ora 15:00, la biserica de lemn din localitate, în cadrul unui eveniment mai amplu, care include și o slujbă de Tedeum, oficiată de episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, Preasfințitul Benedict Bistrițeanul.

Printre cei care vor lua cuvântul în cadrul lansării se numără: PS Benedict Bistrițeanul, pr. conf. univ. dr. Ioan Bizău, prof.univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române și prof. univ. dr. Marcel Ghe. Muntean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *