,

Biserica surzilor

Posted by

Biseria Ortodoxă Română și-a adaptat modul în care oficiază slujbele religioase și pentru persoane care nu aud. Biserica surzilor.

Pentru o persoană normală, o astfel de slujbă religioasă s-ar derula doar prin semne care nu pot fi înțelese. Pentru un adult care nu a auzit niciodată, semnele făcute de preotul ortodox Cristian Masaric au sens.

Preotul surzilor Cristian Masaric
Preotul surzilor Cristian Masaric. Sursa foto: Bihoreanul.ro

Cele două mâini ale preotului se mișcă într-una, desenând prin aer tot fel de semne. Doar litera C, făcută cu ajutorul degetului mare și a arătătorului de la mâna stângă parca are un sens.

La Protopopiatul Ortodox din Oradea Oradiei, slujbele pentru surzi sunt realitate. „Dumnezeu să vă ajute”, își „traduce” preotul gesturile în cuvinte, cu voce blajină pentru credincioșii care pot auzi sau măcar citi pe buze. Sala îi răspunde entuziast, cu un foșnet iscat de zecile de mâini care își fac semnul crucii. O credință simplă și tare, fără pricesne și înflorituri. Ca viața unui surd…

Pe lângă preot, trebuie să fii și bun psiholog

Părintele Masaric este și un bun psiholog. A fi preot pentru persoanele cu deficiențe de auz, necesită mult tact. În prima fază este foarte important să le câștige enoriașilor încrederea.

Limbajul semnele în alfabetul surdo mut, preotul și l-a însușit la Seminarul Ortodox. A lucrat o vreme voluntar pentru o asociație care se ocupa de nevoile surdo muților. Apoi a fost învățător și profesor de religie.

„Absolvisem Teologia, dar nu mai doream să mă fac preot. E greu: ai grija unei comunități, ești plecat de lângă familie de sărbători, împărtășești bolnavi, stăvilești certuri, faci înmormântări… Preasfințitul, care mi-a fost profesor, știa că vorbesc limbajul semnelor, m-a chemat și mi-a spus: «Masaricule, te fac popă la surdo-muți». Am refuzat”, povestește el.

La Biserica surdo muților la fiecare slujbă religioasă participă peste 100 de persoane. Unii nu aud deloc și nu pot vorbi. Alții, citesc de pe buze dar se exprimă mai greu. Fiecare este fericit în felul său.

„Limbajul semnelor este limitat la lucruri concrete. Nu poți exprima lucruri abstracte. În timpul predicii încerc să țin lucrurile cât mai simple. Dacă credincioșii nu au înțeles un cuvânt sau o expresie, mă opresc. Le explic de câte ori e nevoie. Nu am făcut nimic dacă oamenii pleacă de la slujbă nelămuriți”, zice preotul, pentru bihoreanul.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *