Prezent, luni, la inaugurarea unor panouri fotovoltaice montate pe un parking public, Emil Boc s-a lansat într-un adevprat curs de climatologie.
Edilul Clujului a promis că vor fi montate panouri fotovoltaice pe încă 32 de clădiri publice. Totul ”pentru a susține energia verde nepoluantă. Vorbim de energia verde, ajutați-ne să facem orașul cât mai puțin poluant”.
Investiția a fost una de aproape 200.000 de euro. Banii au fost asigurați în mare parte de Guvernul Norvegiei.
”Am făcut o investiție din fondurie europene și fonduri locale. De un milion de lei. Clujul are ca obiectiv să fie primul oraș din România care să fie neutru din punct de vedere climatic. De asemenea, să fie printre primele 100 de orașe din Uniunea Europeană care să atingă acest obiectiv până în 2030. Pentru a atinge acest obiectv trebuie să limitezi poluarea cât mai mult cu putință. Prin montarea de panouri fotovoltaice, prin modalități alternative de transport la mașină. Prin plantarea de arbori și spații verzi, prin amenajarea de spații pietonale cât mai multe”, a spus Boc.
Visează la zero gaze cu efect de seră
Emil Boc s-a lansat apoi într-un veritabil curs de climatologie. Cu o foaie în mână, Boc vorbea despre efectele de seră, uitând că în ultimii ani a betonat, barbar, centrul Clujului.
”Aceste gaze cu efect de seră funcționează ca niște termopane și nu mai lasă practic radiațiile solare care vin spre pământ să meargă înapoi spre cer. Și ne crează un efect de seră aici pe pământ și avem apoi valuri de căldură și temperaturi extreme. Ne-am propus în proporție de 80 la sută cu Comisia Europeană să atingem obiectivul, atâtea gaze cu efect de seră care se vor emite, să avem atâția absorbanți care să preia gazele care se vor emite. Acest proiect, panourile fotovoltaice de pe cele patru clădiri, pot să vă spun că acestea reprezintă echivalentul a 3.300 de copaci plantați pe an. Sau 2.2 milioane de kilometri parcurși de o mașină cu motor electric”, a mai spus Boc.
Primarul a mai comentat că dacă nu ar fi fost montate aceste panouri, ar fi trebuie să fie plantați 3.300 de copaci. Menirea acestora: ”să absoarbă gazele cu efect de seră necesară pentru producerea energiei, care acum este produsă de aceste panouri”.
Lasă un răspuns