Boc luat peste picior. O altă statuie ”ungurească” se întoarce în centrul Clujului, cu soclu cu tot

Posted by

Statuia Fecioarei Maria a fost reamplasată în centrul Clujului, fiind montată pe un soclu înalt de trei metri, la intersecția străzilor Universității cu Mihail Kogălniceanu.

Statuia Fecioarei Maria
Statuia Fecioarei Maria. Sursa foto: Vincze Zoltán

În paralel, statuia corifeilor Școlii Ardelene, care îi reprezintă pe Petru Maior, Gheorghe Șincai și Samuil Micu, situată în fața clădirii Universității Babeș Bolyai, a fost mutilată de proiectantul maghiar care s-a ocupat de lucrările din zona centrală.

Deși primarul Clujului, Emil Boc a cerut ca grupul statuar, simbol al românilor, să fie reamplasat pe soclul inițial, acest lucru nu s-a întâmplat nici în ziua de azi.

Contractul a fost revocat

Sub ochii primarului Emil Boc și a autorităților nepăsătoare de la Primăria Cluj, în zona centrală din Cluj au fost repuse în valoare doar simbolurile din timpul imperiului austro – ungar,  în timp ce statuile românești au fost îndepărtate sau li s-a minimalizat importanța.

Statuia lui Emil Racoviță, din fața liceului cu același nume a dispărut pur și simplu de pe strada Universității.

A trecut aproape un de când Emil Boc a promis că statuia va fi repusă pe soclu.
A trecut aproape un de când Emil Boc a promis că statuia va fi repusă pe soclu.

De asemenea, grupul statuar al Școlii Ardelene a fost coborât de pe soclu, și acum corifeii arată ca trei cerșetori, ieșiți la produs, și nu ca niște personalități uriașe ale culturii românești.

La presiunea opiniei publice, Emil Boc a reziliat contractul cu firma care a realizat proiectul de modernizare a zonei centrale.

”Am fost obligaţi să reziliem contractul cu arhitectul, cu proiectantul lucrării, pentru că acest proiect care a fost prezentat în urma unui concurs de soluţii a fost analizat pe multiple faţete de către opinia publică pe trei componente: soclul de la Şcoala Ardeleană -p roiectantul l-a conceput fără soclu ceea ce a deranjat pe toată lumea şi în urma ascultării vocilor şi a deciziei luate de Primărie am decis să reziliem contractul în concordanţă cu ceea ce opinia publică a solicitat, repunerea pe soclu a Şcolii Ardelene”, a spus Boc.

Statuia se întoarce în centrul Clujului

Ridicată la 1744, statuia dedicată Fecioarei Maria, cunoscută și sub numele de ”Statuia Ciumei”, deoarece orașul a fost ferit de o epidemie de ciumă, a fost amplasată la intersecția străzilor Kogălniceanu și Universității.

Este cel dintâi monument public al oraşului. A fost realizată în 1744, la iniţiativa şi cu finanţarea guvernatorului Anton Kornis, ca semn de recunoştinţă pentru ocrotirea Clujului în timpul marii epidemii de ciumă dintre anii 1738 și 1742.

Din acest motiv, statuia a mai fost numită şi „statuia ciumei”.

8 răspunsuri

 1. Avatar Adriana
  Adriana
 2. Avatar Ionescu
  Ionescu
 3. Avatar Voina Ioan
  Voina Ioan
  1. Avatar Petru Maior
   Petru Maior
 4. Avatar Lotus
  Lotus
 5. Avatar Avram Iancu
  Avram Iancu
 6. Avatar Ioan
  Ioan
 7. Avatar Radu
  Radu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *