Boc pune tunurile pe arhitecți și le cere mai multă responsabilitate după cutremurul din Gorj. „Vom avea supracontroale la recepția lucrărilor”

Posted by

Primarul Emil Boc a declarat că e nevoie de o atenție sporită și o implicare mai mare a autorităților după ce cutremurul din Gorj a fost resimțit și la Cluj-Napoca. Edilul a vorbit în cadrul emisiunii Napoca Live.

„Faptul că au ajuns cutremurele la Cluj este o veste care trebuie să ne pună pe gânduri. Mesajul meu este unul de calm și echilibru. Nu avem un pericol iminent la Cluj însă viața ne-a demonstrat în istorie că pericolele se vor întâmpla oamenilor, de aceea trebuie să fim pregătiți.

A fost un semnal pe care viața ni l-a dat și anume, să fim pregătiți pentru orice. Să ai acasă o lanternă, o trusă de prim ajutor. etc. Dacă vrei să minimizezi consecințele negative, trebuie să anticipezi. Chiar și cele legate de digitalizare – nu pleacă avionul, nu poți intra la spital, etc. 

Noi avem scenarii pe situații de urgență, dar cutremul nu a fost în primele trei. Personal, nu le-am simțit, eram în Comisia de Urbanism, dar colegii de la etajele superioare au simțit. După acest stil ardelenesc, calm și echilibrat, am pornit să creăm grupuri de lucru – pentru indundații, cutremure, sistem informatic, apărare în caz de atac armat, etc. 

Trebuie tot să verificăm, cum se construiește în continuare. Clujul nu e în situația Turciei, dar trebuie să verificăm materialele care se pun în construcții, apoi calitatea construcției, tehnologia folosită, vom avea supracontroale la recepția lucrărilor. Noi lucrăm cu toate autoritățile statului, cum e și Inspectoratul de Stat în Construcții, care treburie să fie mult mai vigilente și prezente în toate etapele de construcție. 

Eram într-o dispută în Comisia de Urbanism în momentul cutremurului din Gorj, cu tehnicienii din comsie, oameni numiți, care nu au niciun fel de responsabilitate în fața cetățenilor și care, pe bandă rulantă, avizează în contradiție cu prevederile PUG, care cerea, pe zona respectivă, 800 mp ca să poată construi casă, ei au avizat pe 350 mp. Fără nicio problemă. La uninson, toți.. Le-am spus: Vreți să mutați Floreștiul în Cluj-Napoca, în Sopor și Borhanci? Ce propuneți, asta este. Vă place asta? Asta este atitudinea pe care trebuie să o aibă specialiștii? Nu eu am construit Floreștiul, arhitecții au construit. Unde este responsabilitatea acestei bresle, față de ce se construiește în jurul nostru?

Recunosc că partea de cutremure nu a fost niciodată o prioritate. Ce s-a întâmplat este un semnal pe care viața ni-l dă, și anume că trebuie să anticipăm și să fim pregătiți pentru orice. Din anul 1500 încoace au fost cel putin 8 cutremure cu mai mult de 100.000 morți fiecare!

Aceste dezastre naturale se intampla, este doar o chestiune de timp, cand si unde”, a declarat Boc.

Edilul Clujului a anunțat că vor fi realizate grupuri de lucru la Cluj-Napoca pentru prevenirea dezastrelor și va cere supracontroale la firmele de construcții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *