Bugetul românilor de PAȘTE 2025! Câți bani sunt alocați pentru masa de Paște

Posted by

Cum arată bugetul românilor de PAȘTE 2025? Românii au început să își pregătească bugetul de familie pentru cheltuielile de Paște.

Cum arată bugetul românilor de PAȘTE 2025
Cum arată bugetul românilor de PAȘTE 2025

Astfel, fiecare familie alocă, în medie, 800 de lei pentru masa și pregătirile de Paște. Mulți susțin că alegerea produselor este influențată de dorința de a susține producătorii locali, conform unui studiu realizat de o instituție bancară.

Unde vor petrece românii sărbătorile pascale?

Studiul aferent a relevat că pentru 8/10 români petrecerea timpului în familie este cea mai importantă tradiție în această perioadă. Bugetul alocat Sărbătorilor Pascale este mai mare pentru familiile cu copii și pentru cei cu venituri lunare de peste 1.000 euro, aceștia depășind suma medie de 900 de lei, conform unei analize a Raiffeisen Bank.

În același timp, patru din zece români care cheltuie mai mult de 1.000 de lei preferă să petreacă Paștele la restaurant, în vacanță în țară sau în străinătate. 55% dintre respondenți au declarat că bugetul alocat pentru cumpărăturile de Paște este mai mare decât anul trecut.

De asemenea, opt din zece participanți la studiu declară că alegerea produselor este influențată de dorința de a susține producătorii locali, comportament observat în mai mare măsură în cazul persoanelor din mediul rural sau cu vârsta de peste 55 de ani.

Ce produse preferă românii de Paște 2025?

„Carnea, produsele tradiționale precum pasca și ouăle roșii și băuturile specifice sezonului sunt în topul preferințelor. Datorită importanței sale, Paștele reprezintă și o cheltuială importantă pentru bugetele multor români. Astfel, cheltuielile de Paște sunt suportate preponderent din venitul lunar disponibil, dar și din economiile existente. Totuși, trei din zece români apelează la un credit bancar, în special cei singuri. De asemenea, persoanele care folosesc un card de credit sunt mai înclinate să cheltuie peste 1.000 de lei, în special dacă aleg să plece în vacanță în această perioadă”, se arată în studiu.

În acest context, 77% dintre respondenți au declarat că folosesc produse sau servicii bancare pentru cheltuielile de Paște, iar peste jumătate dintre aceștia sunt interesați de oferte speciale, precum rate fără dobândă, reduceri directe la comercianți sau cashback.

Studiul vine și cu câteva sfaturi pentru bugetarea eficientă a sărbătorilor de Paște:

  • stabilirea clară a sumei totale care poate fi alocată;
  • pregătirea unei liste detaliate a cumpărăturilor necesare și respectarea ei;
  • evitarea risipei alimentare;
  • profitarea de oferte și reduceri, precum rate fără dobândă și cashback;
  • susținerea producătorii locali pentru a beneficia de calitate și prospețime;
  • evitarea cheltuielilor impulsive și alocarea unui buget suplimentar pentru eventuale cheltuieli neprevăzute.

Studiul a fost realizat în colaborare cu Appinio, fiind de tip CAWI. Cercetarea a fost realizată pe un eșantion reprezentativ la nivel național, de 750 de persoane, cu studii medii sau superioare și un venit mediu al gospodăriei de aproximativ 7.000 de lei. Cercetarea a fost făcută în luna aprilie 2025.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *