Buletinele în România se vor schimba. Acestea vor putea fi stocate pe telefon, în urma unui proiect de digitalizare a cărţiilor de identitate electronice. Investiția se ridică la o investiţie de peste 380 de milioane de lei, care va fi finanţat prin PNRR.

S-a aprobabil proiectul de digitalizare
Guvernul a aprobat săptămâna trecută două proiecte de digitalizare. Primul se referă la digitalizarea cărții de identitate electronice, investiție de peste 380 de milioane de lei, finanțată prin PNRR. Cel de-al doilea vizează digitalizarea sistemului notarial și a relației între notarii publici și cetățeni. Astfel, multe acte și proceduri se vor face electronic, fără prezența fizică a părților.
Digitalizarea pașapoartelor și cărților de identitate presupune crearea unor versiuni electronice ale acestor documente, care să poată fi stocate pe telefonul mobil. Versiunile digitale vor include aceleași informații stocate pe cipurile pașapoartelor și cărților de identitate fizice, inclusiv imaginea facială a titularului, dar nu și amprentele digitale.
Cetățenii vor avea astfel opțiunea de a solicita și folosi aceste documente digitale pe o bază voluntară.
„Aprobăm, azi, două proiecte de digitalizare cu impact major pentru cetăţeni. Primul se referă la digitalizarea cărţii de identitate electronice, investiţie de peste 380 de milioane de lei, finanţată prin PNRR”, a afirmat Marcel Ciolacu în deschiderea ședinței de Guvern din 14 noiembrie .
Al doilea proiect vizează digitalizarea sistemului notarial şi a relaţiei între notarii publici şi cetăţeni, a mai spus premierul.
„Astfel, multe acte şi proceduri se vor face electronic, fără prezenţa fizică a părţilor”, a explicat Ciolacu.
Prin aceeași investiție de 380 de milioane de lei vor fi dezvoltate și puse în aplicare 11 servicii publice online, accesibile prin utilizarea cărții de identitate electronice. Acestea vor include infrastructură IT&C pentru dezvoltarea, furnizarea și continuitatea sporită a serviciilor accesate prin intermediul cărții de identitate electronice, soluții de virtualizare pentru îmbunătățirea disponibilității infrastructurii în vederea asigurării accesului la serviciile electronice și extinderea capacității de backup în caz de dezastru.
Lasă un răspuns