Blocul construit de Digger Contractors SRL, care îi aparține lui Ovidiu Moldovan, zis Didu (foto jos), cunoscut mai degrabă sub numele de cameramanul lui Boc, a intrat în atenția inspectorilor de la Inspecția de Stat în Construcții.
În prezent, în Apahida, firma cameramanului lui Boc, în asociere cu Panemar Produse de Panificație construiește un bloc, care nu respecta prevederile legale.
O echipă de inspectori de la ISC Cluj s-au prezentat la Primăria Apahida, de unde au ridicat documentele aferente construcției. Din primele informații, inspectorii de la ISC Cluj susțin că lucrările la acest bloc trebuiau oprite imediat de către primarul din Apahida, Grigore Fati, lucru ce nu s-a întâmplat.
Mai mult, cei de la Primpria Apahida aveau obligația să dispună intrarea în legalitate, dar nici acest lucru nu s-a întâmplat. O a treia condiție neîndeplinită de cei de la Primăria Apahida este legată de demolarea construcției ilegale.
Ce spun sursele noastre din cadrul ISC Cluj
Cameramanul lui Boc construiește un bloc ilegal în Apahida. Spunem ilegal pentru că el a cerut autorizație pentru extinderea unei vechi clădiri, pe care a demolat-o fără a deține autorizație de desființare. Acest lucru este impus de Legea 50/1991, pentru executarea unor lucrări de construcții.
Demolarea clădirii care trebuia să fie extinsă a fost constatată chiar de către inspectorii de la Primăria Apahida, în data de 2 septembrie 2021. Pentru acest lucru s-a aplicat și o amendă de 2.000 de lei. Numai că după acest moment, cei de la Primăria Apahida s-au făcut că plouă și s-au uitat în altă parte, numai în lege nu.
Inspectorii de la ISC Cluj susțin că Legea 50 este foarte clară. Astfel, la articolul 26 se arată că orice demolare fără autorizație de desființare constituie contravenție, cu excepția monumentelor istorice. Nu era cazul la Apahida.
”Constituie contravenții următoarele fapte, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii, să fie considerate infracțiuni:a) executarea sau desființarea, totală ori parțială, fără autorizație a lucrărilor prevăzute la art. 3, cu excepția celor menționate la lit. b), de către investitor și executant” – Art. 26, alin. 1, lit. a – Legea 50/1991, repăublicată.
Primarul din Apahida trebuia să sisteze imediat lucrările dar nu a făcut-o
Inspectorii ISC Cluj mai spun că în cazul de la Apahida, situația este una ilegală și datorită largului concurs al primarului Grigore Fati și a inspectorilor de la uranism. În cazul de față, Legea 50 îl obliga pe Fati să sisteze lucrările dar nu a făcut acest lucru. De ce? Nu am primit răspuns la această întrebare.
Simpla lectură a articolului 28 arată că sistarea lucrărilor era o obligație, nu o chestiunea facultativă. Poate doar DNA ne va putea răspunde la această întrebare, fiind clar vorba despre un abuz în serviciu în forma legii anticorupție, comisă de primar și de angajații serviciului urbanism care s-au ocupat de această problemă.
”Articolul 28(1) O dată cu aplicarea amenzii pentru contravențiile prevăzute la art. 26 alin. (1) lit. a) și b) se dispune oprirea executării lucrărilor, precum și, după caz, luarea măsurilor de încadrare a acestora în prevederile autorizației sau de desființare a lucrărilor executate fără autorizație ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, într-un termen stabilit în procesul-verbal de constatare a contravenției” – Art. 28, alin. 1 – Legea 50/1991, republicată.
In urma controlului declanșat de ISC Cluj, instituția poate opri lucrările și obligarea constructorilor la intrarea în legalitate.