,

”Cameramanul” lui Emil Boc construiește un bloc ilegal în Apahida. De pe balcon poți scruma în capul trecătorilor

Posted by

În Apahida, pe strada Libertății, la numărul 188, se construiește un bloc de locuințe, lipit de trotuarul public. De altfel, cei care vor locui la etajele superioare ale clădirii vor putea scruma liniștiți în capul celor care vor aștepta în stația de autobuz.

Blocul cu pricina are ca beneficiari societățile comerciale Digger Contractors SRL și Panemar Morărit și Panificație SRL.

Societatea Digger Contractors SRL are sediul în localitatea Feleacu. Administratorii sunt Ovidiu Daniel Moldovan, cunoscut sub ”porecla” Didu. Pe la biroul primarului din Apahida, Grigore Fati a fost văzut destul de des și Liviu Călin Borodi, asociatul lui ”Didu”. Pentru cine nu știe Ovidiu Daniel Moldovan a fost cameramanul lui Emil Boc în perioada când a ocupat funcția de premier. În ultimii ani, Moldovan s-a lansat ca un mare investitor imobiliar, deși la momentul în care era camaramenul lui Boc, trăia dintr-un salariu modest.

La Apahida, cele două firme construiesc un bloc după o modă patentată cu succes în Cluj Napoca, în vremea haiduciei imobiliare. Așa zisa extindere a unui imobil existent. Cu alte cuvinte, pe o amărâtă de casă se făcea un bloc de opt etaje. Numai că la fața locului, imobilul care ar trebui extins nu mai există, iar asta a fost constat și de cei de la Primăria Apahida, complici cu situația ilegală existentă. Asta s-a întâmpla și la Apahida.

Ce s-a întâmplat

În zona unde se construiește blocul a funcționat sediul vechii coperative. În data de 2 iunie 2021, Digger Contractors SRL a solicitat emiterea unei autorizații de construire. S-a cerut autorizație pentru extinderea clădirii fostei cooperative, etajare și modificări interioare construcție existentă corp 1, conversie în imobil mixt P+E+ER.

Cei de la Primăria Apahida au emis autorizația de construire 340, din data de 3 august 2021. Situația era una simplă. Pe sediul vechii cooperative trebuia construit un bloc cu un etaj și un altul retras.

De la bun început vecinii din zonă și-au dat seama că este ceva ilegal. La doi pași locuiește și preotul ortodox al comunei, Ioan Iacob Diț.

După ce s-a obținut autorizația cei de la Digger au demolat rapid vechea construcție. Nu i-a interesat de faptul că ei s-au angajat să o extindă. Una era în acte, alta în realitate. Șmecheria era ieftină.

Controlul de fațadă al Primăriei Apahida

Faptul că cei de la Primăria Apahida sunt complici cu situația existentă nici nu mai trebuit dovedit.

În data de 2 septembrie 2021, Primăria Apahida a făcut un control în zonă. Inspectorul a stabilit că imobilul care trebuia extins a fost demolat. A fost aplicată și o amendă de 2.000 de lei, prin procesul verbal emis la data de 21 septembrie 2021. Motivul aplicării amenzii a fost: ”executare lucrări de desființare fără a deține autoritzație de desființare”.

Cu alte cuvinte, cei de la Primăria Apahida au știut din data de 2 septembrie 2021, că în zonă nu mai există clădirea care trebuie extinsă. Cu toate astea, la ordinul cuiva neidentificat, încă, lucrările au continuat bine mersi.

Ca șmecheria să fie completă, la data de 9 septembrie 2021, la șapte zile după control, Digger Contractors SRL aduce la fața locului un expert. Este vorba despre Vasile Păcurar. Acesta a întocmit o dispoziție de șantier care susținea că pereții existenți nu pot susține clădirea propusă.

Acest raport este un mare fals. Și asta din moment ce la data de 2 septembrie 2021, inspectorii de la Primăria Apahida au constatat că nu mai există nimic în zona respectivă. Nici fundație. Nici clădirea veche. Și atunci ce raport a întocmit expertul Păcurar? Putem bănui că unul fals.

În loc de reatorizare lucrările merg înainte

În prezent, blocul se construiește în ritm alert. Cei de la Primăria Apahida nu au oprit lucrările, deși este clar ca lumina zile că actele sunt ilegale. Că imobilul care trebuie extins nu mai există. Sau că dispoziția de șantier este falsă, acest lucru fiind constatat chiar de către inspectorii Primăriei.

Situația legală era de a-i obliga pe cei de la Digger și Panemar să reautorizeze blocul ca o construcție nouă. Numai că atunci între blocul existent și trotuar ar fi trebuit să există o retragere de cinci metri. Așa cum scrie la Regulamentul de Urbanism. Astfel s-ar fi pierdut spațiu suficient și nu mai era loc de construire a două blocuri.

Mai mult, pe un petec de teren unde abia încap patru mașini, cei de la Primăria Apahida au autorizat 10 locuri de parcare. (foto jos).

Toate astea se întâmplă la Apahida, județul Cluj, într-o România unde fiecare face ce vrea și unde legea nu mai e lege. Este interesant dacă Inspecția de Stat în Construcții sau procurorii clujeni se vor sesiza în legătură cu aceste falsuri.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *