În centrul municipiului Cluj-Napoca se află un imobil lângă școala clujeană „Ioan Bob”, în care a locuit un fost mare campion la tenis de masă – Paneth Farkas, cunoscut drept unul dintre cei mai emblematici sportivi care au scris istorie pentru tenisul de masă românesc.
Paneth Farkas a fost antrenor emerit și cetățean de onoare al Clujului în anul 1994 și component al echipei naționale de tenis de masă a României, care a fost vicecampion mondial la Praga în 1936. El a intrat în Cartea Recordurilor pentru cea mai lungă minge disputată.
Fostul mare campion a fost deportat în anii războiului la Auschwitz, unde au murit majoritatea membrilor familiei sale.
Farkas a cucerit 16 titluri mondiale în calitate de antrenor al echipelor naționale de tenis de masă ale României, 33 de titluri europene și 56 de titluri naționale.
Acesta a fost alături de echipa CSM Cluj de cinci ori câștigător al Cupei Campionilor Europeni, iar în 1993 a primit titlul de I.T.T.F. Award of Merit.
Născut pe 23 martie 1917 la Cluj, pe fosta Uliță a Lupului din centrul Clujului, Farkas Paneth a fost unul dintre cei mai titrați de etnie maghiaro-evreiasc. El a fost și unul dintre eroii unui documentar al lui Steven Spielberg.
Poveste demnă de un film
Povestea clujeanului Paneth Farkas este unul dintre cazurile în care viața bate filmul Născut într-o familie de evrei săraci din Cluj a reuşit să facă sport de performanţă în pantofi de împrumut, pentru că ai săi erau prea găuriţi pentru a putea participa cu ei la competiţii.
A venit cel de-al doilea război mondial şi Farkas a fost deportat de fascişti. A reuşit să evadeze şi s-a întors la Cluj, unde a aflat că întreaga sa familie a fost ucisă. A redevenit campion naţional la tenis de masă şi, în calitate de antrenor, a câştigat titlul mondial. Cea mai bună elevă a sa, Angelica Rozeanu, era jurnalistă la România liberă în anii ’50. În paralel, ea a cucerit o tolbă de titluri mondiale. În timpul Revoluţiei, Paneth Farkas a împărţit alimente în Piaţa Unirii din Cluj.
El a fost salvat de un căpitan din armata sovietică, şi el evreu. Ofiţerul l-a transformat pe sportiv într-un soi de ordonanţă. Apoi, cu un tren de răniţi, Paneth Farkas a ajuns la Cluj. Aici a aflat că întreaga sa familie a fost ucisă de nazişti. Însă sportivul a învins din nou viaţa. S-a recăsătorit şi s-a reapucat sport. Paneth Farkas a redevenit campion al României şi a preluat ca antrenor echipa naţională, cu care a câştigat multiple titluri mondiale. În cele din urmă, a fost demis din conducerea Federaţiei Române de Tenis de Masă pentru că a refuzat să devină membru al Partidului Comunist Român.
A murit într-o sărăcie lucie
Marele sportiv s-a stins din viaţă pe 23 iunie 2009, în sărăcie. Ca să îşi cumpere medicamente, el îşi vânduse deja o parte a trofeelor cucerite de-a lungul carierei.