Home EVENIMENTE Campionul uitat al Clujului. Cum își respectă orașul foștii cetățenii de onoare?...

Campionul uitat al Clujului. Cum își respectă orașul foștii cetățenii de onoare? Casa în care a locuit fostul mare sportiv emblematic intrat în Cartea Recordurilor arată dezastruos – FOTO

0

În centrul municipiului Cluj-Napoca se află un imobil lângă școala clujeană „Ioan Bob”, în care a locuit un fost mare campion la tenis de masă – Paneth Farkas, cunoscut drept unul dintre cei mai emblematici sportivi care au scris istorie pentru tenisul de masă românesc.

Paneth Farkas a fost antrenor emerit și cetățean de onoare al Clujului în anul 1994 și component al echipei naționale de tenis de masă a României, care a fost vicecampion mondial la Praga în 1936. El a intrat în Cartea Recordurilor pentru cea mai lungă minge disputată.

Fostul mare campion a fost deportat în anii războiului la Auschwitz, unde au murit majoritatea membrilor familiei sale.

Farkas a cucerit 16 titluri mondiale în calitate de antrenor al echipelor naționale de tenis de masă ale României, 33 de titluri europene și 56 de titluri naționale. 

Acesta a fost alături de echipa CSM Cluj de cinci ori câștigător al Cupei Campionilor Europeni, iar în 1993 a primit titlul de I.T.T.F. Award of Merit.

Născut pe 23 martie 1917 la Cluj, pe fosta Uliță a Lupului din centrul Clujului, Farkas Paneth a fost unul dintre cei mai titrați  de etnie maghiaro-evreiasc. El a fost și unul dintre eroii unui documentar al lui Steven Spielberg.

Poveste demnă de un film

Povestea clujeanului Paneth Farkas este unul dintre ca­zurile în care viața bate filmul Născut într-o familie de evrei săraci din Cluj a reuşit să facă sport de performanţă în pantofi de împrumut, pentru că ai săi erau prea găuriţi pentru a putea participa cu ei la com­petiţii.

A venit cel de-al doilea război mondial şi Farkas a fost deportat de fascişti. A reuşit să eva­deze şi s-a întors la Cluj, unde a aflat că întreaga sa familie a fost ucisă. A rede­venit campion naţional la tenis de masă şi, în calitate de antre­nor, a câştigat titlul mon­dial. Cea mai bună elevă a sa, Angelica Ro­zeanu, era jurnalistă la Ro­mânia liberă în anii ’50. În para­lel, ea a cucerit o tolbă de titluri mondiale. În timpul Revoluţiei, Paneth Farkas a împărţit alimente în Piaţa Unirii din Cluj.

El a fost salvat de un căpitan din armata sovietică, şi el evreu. Ofiţerul l-a trans­format pe sportiv într-un soi de ordonanţă. Apoi, cu un tren de răniţi, Paneth Farkas a ajuns la Cluj. Aici a aflat că întreaga sa familie a fost ucisă de nazişti. Însă sportivul a învins din nou viaţa. S-a recăsătorit şi s-a reapucat sport. Paneth Farkas a redevenit campion al României şi a preluat ca antrenor echipa naţională, cu care a câştigat multiple titluri mondiale. În cele din urmă, a fost demis din conducerea Federaţiei Române de Tenis de Masă pentru că a refuzat să devină membru al Partidului Comunist Român.

A murit într-o sărăcie lucie

Marele sportiv s-a stins din viaţă pe 23 iunie 2009, în sărăcie. Ca să îşi cumpere medicamente, el îşi vânduse deja o parte a trofeelor cucerite de-a lungul carierei. 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here