Centrul universitar medical de la Cluj este cunoscut în toată lumea. Puțină lume știe că la clinicile de chirurgie din Cluj Napoca, acum aproape 100 de ani se făceau operații grele, precum extiparea unor tumori maligne.
Profesorul George Dindelegan, șeful Clinicii de Chirurgie 1 din cadrul Spitalului Județean Cluj a descoperit un registru medical, de acum 90 de ani, care cuprinde exact operațiile efectuate pe data de 29 iunie 1933.

sursa foto: facebook / g. dindelegan
”În urmă cu exact 90 de ani, în Clinica Întâia Chirurgicală, vestitul profesor Iacobovici opera o pacientă cu cancer gastric. Astăzi, cu aceeași dedicație, în aceeași clinică, echipele anestezico-chirurgicale încearcă să redea sănătatea la 15 pacienți. Responsabilității profesionale față de oamenii aflați în suferință i se adaugă responsabilitatea menținerii standardelor înalte ale înaintașilor. În Clinica Chirurgie 1 se operează neîntrerupt de peste 130 de ani. Top surgery, since 1892!”, a cris profesorul Dindelegan.

profesor g. dindelegan
Nu este clar dacă pacienta a supraviețuit, dar este clar că la momentul respectiv, fără aparatura medicală de azi, gen RMN, CT, medicii au reușit să pună un diagnostic clar și să facă o operație foarte complicată.
Mai trebuie spus că actualul șef al Clinicii de Chirurgie 1 este un medic la fel de priceput ca predecesorii săi.
Cine a fost profesorul Iacobovici
Doctorul Iacob Iacobovici a trăit în perioada anilor 1879 – 1959. A fost un medic chirurg român, profesor la Facultatea de Medicină din Cluj și la cea din București.
Doctorul Iacobovici este considerat unul dintre fondatorii Facultății de Medicină din Cluj.
”A adus contribuții de seamă în chirurgia ulcerului duodenal nerezecabil, în chirurgia de război, în arteriologia fetală, în arteriologia chirurgicală, în chirurgia litiazei biliare, în fiziologia paratiroidelor”, potrivit wikipedia.
Una dintre procedurile chirurgicale de azi îi poartă numele ”operația Iacobovici” și constă în rezecție concomitentă a coastei întâi și a nervului frenic, operație care îi poartă numele – „operația Iacobovici”.
Clujul are învățământ superior medical din 1581
Prima atestare documentată a învăţământului medical din Cluj datează din anul 1581.
Ulterior, scoala medicală s-a dezvoltat treptat, conturându-se diferite domenii şi specialităţi de studiu.
În 1775 a fost înfiinţată „Şcoala medico-chirurgicală” din Cluj. Aici a fost profesor cunoscutul oculist Ioan Piuariu-Molnar. În 1816, şcoala medico-chirurgicală s-a transformat în „Liceul medico-chirurgical”.
Facultatea maghiară de Medicină a fost fondată chiar de la începutul existenţei Universităţii „Ferencz Jozsef” din Cluj, adică în 1872. În perioada 1888-1901 au fost construite clinicile şi institutele Facultăţii, situate pe strada Mikó – în prezent denumită strada Clinicilor.
Printre profesorii cei mai importanţi ai acestei Facultăţi au fost: Zsigmond Purjesz, Miklos Jancso, Károly Lechner, Tamás Marschalko, Jozsef Brandt, Istvan Apáthy, György Hintz, Zsigmond Jakabházy.
Imediat după Marea Unire a Transilvaniei cu România, în învăţământul superior de medicină şi farmacie din Cluj a avut loc o transformare notabilă.
În 1919 a fost întemeiată Facultatea românească de Medicină, ca parte componentă a Universităţii „Daciei Superioare”.
Primul decan şi organizator al Facultăţii a fost Iuliu Haţieganu, care ulterior a fost „Magnificus Rector” al acestei Universităţi. Datorită iniţiativei sale, au fost create noi discipline, precum: semiologia medicală, radiologia, stomatologia şi istoria medicinii, care au fost premiere în învăţământul medical românesc.
Prestigiul Facultăţii a fost asigurat încă de la început de remarcabilii profesori români: Victor Babeş, Constantin Levaditi, Ştefan Gh. Nicolau şi Nicolae Minovici, ca şi de celebrii profesori francezi: Jules Guiart, René Jeannel etc.
