EVENIMENTE, SOCIAL

Casă din 1934 din Țara Călatei, lăudată de arhitectul șef al județului Cluj

Arhitectul şef al județului Cluj, Claudiu Salanță, a fost prezent în Ţara Călatei – Kalotaszeg, unde a remarcat o casă care datează din 1934.

Pe frontonul casei apare anul 1934 – anul edificării construcției. Lemn, piatră și argilă„, a scris acesta.

Salanță a dat ca exemplu această locuință și a sustinut că măiestria și dedicarea cu care s-a lucrat atunci nu mai există în zilele noastre.

Meșterii le făceau cu măiestria și dedicarea pe care azi nu le prea mai întâlnești. Lucruri simple, materiale locale și dăruire. Rețetă perfectă! Să nu mai spunem că se realizau în cateva luni. Şi le ieşea mai bine planificarea. Totul trebuia să fie funcțional. Nu făcea nimeni casa în stradă – nu putea trece carul încărcat cu fân și devenea problema întregii comunități”, a declarat arhitectul.

Cei care au comentat la postarea arhitectului au lăudat locuința și au precizat că elemente de arhitectură din ea sunt definitorii pentru ținutul Călatei:

„Asta era Artă!”, „Pe vremea aceea, orice tâmplar avea mândria muncii bine făcute. Elementele decorative de acest gen erau facute de tâmplari de prin sate, tot ei executau mobilier din brad, perfect îmbinat şi slefuit la fel de bine ca diamamtele” sau „O fost o casă de gazdă” Să sperăm că își va găsi alta să o readucă la viață!”, au fost câteva dintre opinii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*