Cât câștigă un medic de familie

Posted by

Dacă ați fi tentați să credeți că veniturile medicilor de familie din Cluj, sau din alte județe ale României, sunt mici, vă înșelați.

Un exemplu, oficial, din Iași, arată că există medici de familie care primesc lunar chiar și 40.000 de lei, de la Casa de Asigurări de Sănătate.

medic de familie
medic de familie

Potrivit legii, serviciile medicilor de familie către populație sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Eliberarea unei simple rețete, este trecută la decont, iar la final de lună, banii sunt trimiși în contul medicului de familie.

De asemenea, Legea mai prevede că venitul lunar al unui medic de familie are două componente, încasările pentru serviciile medicale oferite populației, adică per capita și venitul per serviciu.

De le Iași, vin și exemple concrete. Medicul Vasile B. a decontat, în luna noiembrie 2022, suma de 46.511,30 lei, din care 21.599,30 lei, reprezintă venituri per capita, și 24.912 lei, pentru servicii medicale oferite în decursul lunii noiembrie.

O lună mai devreme, adică octombrie 2022, același medic a primit suma de 47.386,60 lei de la Casa de Asigurări de Sănătate.

Cum se decontează serviciile medicale

Instrucțiunile celor de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate sunt clare. Fiecare medic de familie poate deconta un număr maxim, zilnic, de 24 de consultații. Pentru fiecare consultație, medicul cu pricina primește suma de 5.5 lei.

Numai că veniturile medicilor nu se calculează matematic, numărul de consultații înmulțumit cu valoarea în bani.

Decontarea se face în baza unor puncte de consultație, ceea ce înseamnă că într-o singură zi, doar din această prestație, medicul de familie poate încasa maxim 528 de lei.

La această sumă se mai poate adăuga decontul a maximum două vizite la domiciliu, care se face în special la nou născuți, sau persoane bolnave care nu se pot deplasa. Pentru aceste vizite, medicul mai primește 60 de lei, adică zilnic suma de 120 de lei.

Injecțiile decontate separat

Pe lista decontărilor, Casa de Asigurări de Sănătate mai decontează și serviciile medicale precum tratamentul injectabil sau pansarea plăgilor, cu zece puncte.

Pentru extracţia de dopuri de ceară din urechi ori pentru spirometrie sau asistența oferită la naștere, medicul mai primește alte sume de bani.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *