,

Cât de buni sunt nitriții din legume? Un medic clujean explică paradoxul

Posted by

Mult timp ni s-a explicat că nitriții din apă sunt dăunători sănătății umane. Cum ajunge această substanță în legume, este foarte simplu. Culturile au nevoie de apă, iar apa conține această substanță. Cât de buni sunt nitriții din legume.

Clujenii se plâng de prețurile mari la piața din Dezmir
Cât de buni sunt nitriții din legume.

Că afectează grav și iremediabil rinichii, adevărul despre această substanță găsită în alimente nu prea a fost spus.

Medicul clujean Adrian Copcea explică că nitriții nu au de ce să fie periculoși.

”Nitriţii din legume, şi înţeleg că e o modă acum cu nişte aparate chinezeşti de măsurat, în principiu n-au de ce să fie periculoşi. Ba invers, s-a sperat că sunt foarte buni, ei contribuind la economia azotului în corp. Economie care cuprinde efectele benefice, oxidul de azot (NO), care provoacă dilatare de vase sanguine. Pe exact acelaşi principiu se bazează şi unele medicaţii cardiologice, numite nitraţi – din familia lor face parte şi nitroglicerina, utilizată pentru angina pectorală pentru efectele vasodilatatoare”, a explicat medicul.

Clujenii se plâng de prețurile mari la piața din Dezmir
Clujenii se plâng de prețurile mari la piața din Dezmir

Problema apare când proteinele, în general carnea și preparatele din carne sunt ținute la temperaturi mari. Atunci, mai spune medicul Copcea se eliberează o altă substanță toxică, ”nitrozamină”.

”Legumele au neglijabil proteine, în schimb mezelurile sunt sursa principală a problemei cu nitriţii, iar asta se întâmplă indirect, prin compuşii N-nitrozo / nitrozamine. Nitriţii/nitraţii din legume, în mod spontan şi fără interacţiuni care să contribuie la generarea produşilor cancerigeni nitrozoderivaţi nu sunt periculoși”, a mai explicat Dr. Adrian Copcea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *