Cât de frumos arăta această zonă din Cluj Napoca. Azi e o junglă urbană

Posted by

Una dintre cele mai frumoase zone din Cluj Napoca, în perioada post belică este strada Donath. Cât de frumos arăta această zonă din Cluj Napoca.

Strada Donath, Cluj
Strada Donath, Cluj

Primele blocuri au apărut aici după 1960. Zona era una nou construită, fără aglomerație. În fotografia atașată clujenii care locuiau aici, păreau relaxați. Fără mii de autoturisme care de agasează la propriu, oamenii păreau fericiți.

Fotografia de mai sus este clar făcută în anii 1960. Primele blocuri contruite au fost cele mai înalte. Apoi, comuniștii au construit printre ele, blocuri cu patru etaje.

Ulterior, după 1989, administrațiile locale au permis construirea a sute de case, fapt ce au aglomerat și mai tare zona.

Primul cartier al Clujului  modern

Cartierul urmează să se dezvolte în anii 70 către vest, ajungând în 1975 până la Complexul Fortuna și malul Someșului dinspre ștrand.

strada Donath anii 1960

Apoi atingându-și limita teritorială se oprește, strategia urbanistica se concentrează mult pe Mănăștur în anii următori. Abia în anii 80 revine in discuție o nouă etapă de dezvoltare urbanistică a cartierului.

„Urmează o perioadă nefericită deoarece singura cale de dezvoltare era îndesirea blocurilor. Astfel s-a creat o împânzire forțată, plantându-se blocuri peste blocuri printre cele inițiale. Astfel locurile de joacă au fost sacrificate, însorirea a rămas parțială, pomii au fost sacrificați, lăsând locul mașinilor. Tot în acei triști ani 80 au apărut blocurile nesfârșite care flanchează pe toată lungimea lor arterele principale. Și tot in acei ani calitatea locuințelor scade drastic: suprafața utilă ajunge una intolerabila (apar camere de 2 pe 3 m și bai de 1.50 pe 1.80), sistemul constructiv adoptat este unul alcătuit din panouri prefabricate din beton armat, care nu oferă nici o protectie termică, ferestrele scad drastic ca și suprafață, balcoanele dispar”, a precizat arhitectul Dan Clinci.

strada Donath, 2024

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *