La nivelul județului Cluj, există foarte multe persoane care au împlinit vârsta de 100 de ani.
Redacția Foaia Transilvană a adresat mai multe întrebări oficiale, instituțiilor statului care se ocupă cu gestionarea evidențelor persoanelor.
Astfel, am fost curioși să aflăm câte persoane care au împlinit vârsta de 100 de ani, locuiesc în Cluj.
Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor ne-a transmis că la nivelul județului Cluj, 330 de persoane au vârsta mai mare sau egală cu 100 de ani.
Șeful acestei instituții, chestorul de poliție Aurel Giulescu ne-a precizat, oficial, că la nivelul județului Cluj, în evidența activă a rezultat că 330 de persoane au vârsta mai mare sau egală cu 100 de ani, își au domiciliul stabilit pe raza județului Cluj.
Cine sunt cei mai bătrâni clujeni
Chiar dacă nu vă vine să credeți, în județul Cluj există persoane în viață, care s-au născut în anii 1915, 1917 și 1918.
Astfel, în municipiul Dej locuiește cel mai bătrân clujean, și anume o persoană care s-a născut în luna octombrie 1915. Cu alte cuvinte, bărbatul în cauză, care este și veteran de război, cel mai în vârstă și printre ultimii în viață, la nivelul întregului județ are vârsta de 108 ani și două luni.
A doua persoana, în topul celor mai vârstnici clujeni este o femeie din Cluj Napoca, care s-a născut în luna august 1917. De asemenea, și această persoană are calitatea de veteran.
Mai bătrâni ca România
În urmă cu cțteva săptămâni, Primăria Gherla l-a decorat pe veteranul născut în 1915, și care locuiește acum la o nepoată.

El se numește Iosif Rusu și a fost învățător de carieră și mai apoi profesor de muzică. În cel de-al doilea război mondial a fost înrolat în armată și a luptat pe frontul din Rusia, iar mai apoi în vest, fiind chiar rănit.
”Două momente extraordinare în viața asta lungă am trăit. Primul este cedarea Ardealului și și al doilea, experiența pe front. Te-ai tot pregătit și ai făcut instrucție, dar când ai ajuns acolo în fața inamicului acolo este altceva. Cu o seară înainte de a ajunge în prima linie, în Caucaz, le-am spus colegilor mei: mă băieți, mâine seară câți vom mai fi. A doua zi, jumătate plutonul era dus”, a povestit veteranul.
Toată viața lui, Iosif Rusu povestește că a fost un om cumpătat. Nu a fost omul exceselor.
”Viața cumpătată, fără griji multe, că sunt destule în viață. Am avut noroc și în viață, și pe front, și pe unde am mai umblat”, este rețeta unei vieți lungi.
Lasă un răspuns