Câte victime ale violenței domestice au fost la Cluj-Napoca în 2022? Există și un centru specializat pentru această problemă

Posted by

O dezbatere a avut loc la Cluj-Napoca pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, la care au căzut pradă un număr de 82 de persoane pe parcursul anului 2022, în cadrul căreia a luat parte secretarul de sat Luminița Popescu și viceprimarul Dan Tarcea.

„Violența domestică este o problemă gravă și complexă care afectează persoane de toate vârstele, indiferent de sex, etnie, nationalitate sau religie. Din păcate, pandemia COVID-19 a dus la o creștere a cazurilor de violență domestică, fapt ce scoate în evidență nevoia și importanța dezvoltării de strategii eficiente pentru prevenirea și combaterea acestui abuz.

Am discutat despre cum putem sprijini victimele și cum primăria acționează integrat, ca și comunitate, în prevenirea și combaterea violenței domestic”, a declarat Tarcea.

Cine a mai participat la dezbatere

La dezbatere au participat reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții și competențe în domeniul protecției sociale, reprezentanți ai ONG-urilor cu activitate în acest domeniu și membri ai comunității clujene interesați de acest subiect: • Luminița POPESCU- Secretar de Stat, Agenția pentru Egalitate de Șanse • Gina POP- Comisar șef, Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalităţii, IPJ Cluj • Aurel MOCANU- Director, Direcția de asistență Socială și Medicală, Cluj- Napoca • Nicoleta MOLNAR- Director, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj ( D.G.A.S.P.C.) • Carmen BÂRSAN- Inspector social, Mitropolia Clujului • Paula NICOARĂ- Şef serviciu Inspecţie Socială Agenţia Judeţeană pentru Plăți și Inspecție Socială Cluj.

Clujul are un centru specializat pentru violența domestică

Primăria Cluj-Napoca a înființat un centru pentru prevenirea și combaterea violenței în familie funcțională începând cu luna aprilie 2019. Este destinat victimelor violenței în familie de pe raza municipiului Cluj-Napoca, unde se oferă servicii de consiliere socială, psihologică și juridică. Scopul acestui centru este acele de a asigura asistență pentru victimele care îi sunt sesizate sau care se adresează direct și a identifica soluții pentru siguranța acestora.

În anul 2022 au fost instrumentate în cadrul centrului un număr de 83 de cazuri. Toate cazurile au fost evaluate de specialiștii centrului cu privire la gradul de risc în care se află, au fost informate și consiliate social, psihologic și juridic, în funcție de specificul nevoii. Au beneficiat de consiliere juridică un număr de 26 victime.

De consiliere psihologică și psihoterapie au beneficiat un număr de 27 de victime, sumarizând un total de 208 ore de consiliere psihologică/psihoterapie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *