Catedrala Ortodoxă din Cluj Napoca va fi refăcută din temelie. Au fost alocați 11 milioane de euro

Posted by

Finalizată în 1933, Catedrala Ortodoxă din Cluj Napoca va intra într-un amplu proces de reconstrucție, după ce au fost aprobate fonduri foarte mari, în acest sens.

În baza contractului de finanțare semnat între Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional Nord-Vest 2021 – 2027, și Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, în calitatea de beneficiar al finanțării, au fost alocați 11 milioane de euro. Proiectul se va întinde pe o perioadă de 60 de luni.

Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, IPS Andrei a declarat că a venit timpul și pentru Catredrala Mitropolitană pentru a fi restaurată și pregătită și pentru următoarea sută de ani.

De asemenea, la momentul festiv a fost prezent și ministrul Finanțelor, Marcel Ioan Boloș, care este preot de formație.

Ce va presupune acest mare proiect

Proiectul „Reabilitare, restaurare și introducere în circuitul turistic a Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca” implică, pe de o parte, valorificarea sustenabilă a patrimoniului istoric prin restaurarea catedralei.

De asemenea, acest important monument de artă românească va fi  introdus circuitul turistic prin implementarea unei soluții de acces la cele două galerii de peste naos și la spațiul dintre cele două cupole peste pronaos. Intervențiile propuse prin proiect vizează:

– reabilitarea structurii de rezistență;

– intervenții structurale necesare realizării obiectivelor arhitecturale propuse;

– realizarea ansamblului de scări și pasarele care vor deservi traseul turistic, ce urmează a fi amplasate pe elementele de beton armat prezente pe traseu;

– reabilitarea spațiilor interioare în special la: pronaos, naos și altar;

– reabilitarea spațiilor interioare dispuse la nivelul subsolului;

– continuarea lucrărilor de pictură în tehnica mozaic;

– plastica arhitecturală de fațadă, registrul compozițional al ferestrelor, registrul decorativ superior;

– conservarea și restaurarea tâmplăriei metalice.

Proiectul este finanțat în cadrul priorității 7 a programului, o regiune atractivă, prin apelul PRNV/2023/711/1 – Conservarea, protecția și valorificarea durabilă și competitivă a patrimoniului cultural și istoric, inclusiv asigurarea și/sau îmbunătățirea accesului către acestea.

Perioada de implementare a proiectului este de 60 luni, în intervalul 01.01.2024 – 31.12.2028. Valoarea totală a proiectului este de 56.895.027,45 lei, din care 28.706.269,02 lei din Fondul European de Dezvoltare Regională, 5.065.812,19 lei din bugetul național și diferența din cofinanțare.

 

 

Un răspuns

  1. Avatar AUGUSTIN
    AUGUSTIN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *