,

Câți bani ar încasa Statul dacă ar impozita Banca Transilvania. Cifra de afaceri este amețitoare

Posted by

În ultima vreme tot mai mulți politicieni de la PSD au lansat ideea de a impozita băncile care fac afaceri în România.

Despre modalitatea de impozitare nu s-a discutat însă nimic, dar este clar că și băncile ar putea fi impozitate pe cifrele de afaceri, ca și multinaționalele.

Banca Transilvania, cu sediul central în Cluj Napoca, este una dintre cele mai importante din sistemul bancar din România.

Potrivit Ministerului de Finanțe, cifra de afaceri pentru anul 2022, realizată de Banca Transilvania este de 114,92 miliarde de lei, adică 23 de miliarde de euro.

Dacă la această sumă s-ar aplica un procent de 1 la sută pe cifra de afaceri, așa cum se intenționează să se aplice la multinaționalele care fac afaceri în România, suma pe care Statul Român ar trebui să o încaseze ar fi de 1.14 miliarde de lei, adică 232. 6 milioane de euro.

Bilanțul oficial publicat de Ministerul de Finanțe, arată că Banca Transilvania a avut pentru anul 2022, un profit net de 2.42 miliarde de lei, adică aproape 600 de milioane de euro.

Discuții pentru impozitarea băncilor

Mai mulți politicieni de la PSD, printre care senatoru Daniel Zamfir sau ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu au susținut această idee.

”Am venit cu o propunere apropos de impozitarea sistemului bancar. Băncile din România au profit triplu față de media europeană, profituri raportate. De asemenea, cetățenii români plătesc dobânzi triple față de cetățenii din UE. Care este propunere mea, pe care cred că ar trebuie să o discutăm mult mai deschis: dacă există acest ecart, această diferență între dobânda la depozit și dobânda la credite – pentru că banca în România îți plătește maximum 1% – 2% dobândă la depozit, la credit îți dă cu 6% – 8%, adică 400% diferență – cu cât ecartul este mai mare, cu atât să plătească un impozit mai mare”, a afirmat senatorul PSD Daniel Zamfir.

Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a declarat că ar trebui să fie aplicat un impozit, pe baza modelului italian.

”Nu ştiu dacă nu trebuie calculat dacă nu ar fi bine ca şi la noi să aplicăm ce au făcut italienii acum vreo două săptămâni, şi anume, impozit pe profitul băncilor. Am spus că trebuie văzut. Sigur că o să iasă domnul Isărescu şi o să ne spună că nu e bine, dar eu zic că trebuie să ne uităm mai atent. E un fel de taxă pe lux. Eu, ca om de stânga, sigur că sunt de acord cu aşa ceva”, a spus Sorin Grindeanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *