,

Câți bani primesc Teatrul Național și Opera Națională din Cluj de la Guvern

Posted by

Guvernul României a aprobat, joi, un memorandum cu privire la Acordul-cadru de împrumut dintre România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, în valoare de 216 milioane de euro, pentru susţinerea proiectului privind reabilitarea patrimoniului construit şi a clădirilor cu destinaţie culturală, a anunţat ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.

Astăzi s-a aprobat Memorandumul de aprobare Acordului-cadru de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, care înseamnă pe următoarea perioadă o sumă de 216 milioane de euro pentru reabilitarea şi refacerea de obiective culturale.

Vă spun, şi sunt bucuros să fac acest anunţ, banii vor fi derulaţi de Unitatea de management a proiectului care, dacă adăugăm şi aceşti bani, se apropie de 600 de milioane de euro derulaţi pentru refacerea de obiective culturale”, a spus Romaşcanu, după şedinţa Executivului, citat de AGERPRES.

El a menţionat că până acum au fost reabilitate cu aceşti bani mai multe obiective culturale, printre care Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Palatul Culturii din Iaşi, Teatrul Naţional din Bucureşti, Teatrul maghiar din Cluj Napoca, Muzeul Naţional de Artă al României.

Sunt foarte multe obiective pe care le-am derulat pe asemenea tipuri de fonduri şi pe fonduri SEE şi norvegiene, iar acest nou acord-cadru vine în sprijinul definitivării restaurării pachetului de obiective culturale de imobile pe care Ministerul Culturii le are în administrare.

Din cei 216 milioane de euro, aproximativ jumătate se vor duce către restaurarea Muzeului Naţional de Istorie a României, un obiectiv care are nevoie urgent de acest proiect, iar restul banilor se vor duce către Teatrul Naţional şi Opera Română din Cluj-Napoca”, a precizat ministrul.

Romaşcanu a adăugat că se doreşte construirea de la zero a unei opere în municipiul Iaşi şi că există sumele necesare pentru Muzeul Naţional al Revoluţiei Anticomuniste, pentru aşezămintele Brătianu din Bucureşti, pentru vila Florica Brătianu din Argeş.

Cu acest nou pachet de finanţare vom reuşi să restaurăm cam tot ce are Ministerul Culturii în administrare, urmând să solicităm o suplimentare de finanţare dacă vom reuşi şi cred că vom reuşi să preluăm Sala Palatului la Ministerul Culturii.

De asemenea, vom începe demersurile pentru a prelua în administrare la Ministerul Culturii Castelul regal de la Mamaia, care tocmai a fost dat înapoi prin hotărâre judecătorească„, a mai spus ministrul. AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *