Câți elevi clujeni și-au făcut abonamente de bus în anul școlar 2023-2024? Numărul lor a a trecut de 27.000, cu 34% mai mulți față de anul trecut.
Creșterea numărului de elevi care utilizează transportul în comun în oraș este una semnificativă.
Peste 27.000 de abonamente de transport în comun făcute de elevi
Dintre cele peste 27.000 de abonamente, peste 10.000 de elevi sunt în clasele 0-IV și au la dispoziție autobuze școlare dedicate pe 14 trasee în oraș, a arătat administrația locală.
„Primăria Cluj-Napoca susține și încurajează utilizarea transportului în comun pentru elevi prin mai multe facilități și programe, astfel că toți elevii din municipiu beneficiază de gratuitate la transportul în comun.
În plus, din acest an Primăria oferă transport gratuit elevilor din zona metropolitană care studiază în Cluj-Napoca”, a transmis primarul Emil Boc pe pagina de Facebook.
Câte abonamente sunt în Zona Metropolitană
Prin colaborarea cu Compania de Transport Public Cluj-Napoca, administrația locală a continuat de asemenea programul de transport al copiilor din clasele 0-IV la școli, pe cele 14 trasee din municipiu, din cartierele: Mănăștur, Zorilor, Gheorgheni, Mărăști, Grigorescu, Bună Ziua, Bulgaria, Iris și Lombului.
Astfel, în anul școlar 2023-2024 au fost înregistrate 33.332 abonamente elevi în Municipiul Cluj-Napoca și zona metropolitană, din care 27.270 la nivelul municipiului Cluj-Napoca.
Fără a include elevii din zona metropolitană, numărul de abonamente pentru elevi a crescut cu 34% față de anul școlar precedent, când au fost făcute 20.351 abonamente elevi pentru municipiu.
Peste o treime dintre abonamentele din acest an, mai precis 10.179 sunt pentru elevii claselor 0-4.
173.000 de urcări ale elevilor care folosesc autobuzele școlare
Primarul Emil Boc a mai precizat că sunt estimate 173.000 de urcări ale elevilor și însoțitorilor care au fost transportați cu autobuzele școlare.
Mai mult, agenții de poliție au fost mobilizați pentru a însoți copiii care utilizează autobuzele și pentru a fluidiza traficul din preajma școlilor.
Transport special pentru elevi
Pe lângă aceste autobuze, toți elevii au la dispoziție mijloace de transport special destinate, având inscripția „TRANSPORT ELEVI”, cu plecări după ora 7:00 din cartiere spre centrul municipiului și reîntoarcerea în jurul orei 14:00, pe următoarele linii:
- Autobuze: 9, 24, 30, 31, 35, 39, 42, 43B, 46B.
- Troleibuze: 3, 5, 6, 25.
- Tramvaie: 101, 102.
De asemenea, Primăria asigură și transportul elevilor de la Pata Rât.
În continuare se realizează și transportul elevilor nedeplasabili, care au dizabilități neuromotorii, cu microbuze special dotate, pe trasee stabilite de comun acord cu Primăria municipiului Cluj-Napoca, Direcția de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca și ecosistemul social direct implicat.
Programul „Autobuze școlare dedicate” de la Cluj-Napoca
Programul Autobuze școlare dedicate pentru transportul elevilor a fost propus și votat de clujeni în cadrul procesului de bugetare participativă desfășurat de Primăria Cluj-Napoca în 2017 și a devenit model de bune practici la nivel național, a mai transpis edilul.
Autobuzele au ca destinație liceele din centrul municipiului Cluj-Napoca, aceste trasee fiind cunoscute deja de elevi și de aparținătorii acestora. Liceele deservite sunt:
- Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”,
- Liceul Teoretic „Avram Iancu”,
- Seminarul Teologic Ortodox,
- Seminarul „Bathory Istvan”,
- Liceul Teoretic „Bathory Istvan”,
- Colegiul Național „Emil Racoviță”,
- Liceul Teologic Reformat,
- Liceul Teoretic „Apaczai Csere Janos”,
- Liceul Teoretic „Gheorghe Șincai”,
- Colegiul Național „George Coșbuc”.
Traseele autobuzelor școlare pot fi consultate pe website-ul Companiei de Transport Public Cluj-Napoca.
Lasă un răspuns