Ce nu știai despre Cetățuia Clujului?

Posted by

Ce nu știai despre Cetățuia Clujului? Astăzi un important obiectiv turistic al municipiului Cluj-Napoca și principalul loc de promenadă cu o panoramă superbă asupra orașului.

Ce nu știai despre Cetățuia Clujului
Ce nu știai despre Cetățuia Clujului

Însă, istoria dealului Cetățuii din Cluj-Napoca are o istorie aparte și o poveste fascinantă, de puțin cunoscută.

Cetățuia din Cluj a fost denumită și Cetatea Norilor și este o fortificație habsburgică care a fost construită la începutul secolului al 18-lea după planurile arhitectului militar Giovanni Visconti.

Sub Cetate s-a format una dintre cartierele sarace ale Clujului, denumit „Sáncalja” („sub sant”), format din case sărăcăcioase și locuințe în peșterile de pe deal. Zona a fost demolată și amenajată în anii 1960. În anii 1970, în locul cârciumei de pe deal, s-a ridicat hotelul Belvedere (redenumit ulterior Transilvania, din cauza numelui palatului în care s-a semnat Dictatul de la Viena). Tot in timpul amenajarii a fost distrusă crucea de lemn amplasata in 1702, vizibila in fotografiile de epoca.

Locuinte in pestera si casele de sub Cetatuie
Locuinte in pestera si casele de sub Cetatuie

În Evul Mediu pe coasta estică a dealului au funcționat încă din secolul XIV spitalele și casele de bătrâni Sf Elisabeta și Sf Duh, dispărute, din păcate, fără urmă.

Cetatuia in 1869 si 1910
Cetatuia in 1869 si 1910

Cetățuia a fost folosită ca închisoare

Inițial, această fortificație avea atunci ziduri dispuse în formă de stea și cuprindea o redută și un turn. În perioada revoluției de la 1848, Cetățuia era folosită ca și închisoare. Aici a fost închis și ulterior executat pastorul sas Stephan Ludwig Roth.

Pe lângă temniță, fortificația a funcționat ca și depozit de armament până în anii 1960. Trei porți există si azi, printre care Poarta Vieneză spre nord (singurul care oferea acces pentru căruțe) și Poarta Apei spre est, către podul nemților de peste Someț.

În anii 50, comuniștii au distrus crucea ridicată în memoria celor închiși aici, dar în 1995, fostul primar Gheorghe Funar a dat ordin să fie ridicată o altă cruce imensă din fier. Astăzi, este cel ma importat punct turistic al orașului, care oferă cea mai frumoasă panoramă asupra urbei.

Imagini de pe Cetățuie din 1955

Fotograful clujean Septimiu Bizo a oferit pe Facebook câteva fotografii de Cetățuie din anul 1955

Ce nu știai despre Cetățuia Clujului
Ce nu știai despre Cetățuia Clujului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *