Legea de salarizare a clerului prevede că salariile mitropoliților și a episcopilor sunt cele mai mari din toată Biserica Ortodoxă din România.
Salariile de bază ale preoțiilor de parohie, se împart în mai multe feluri, dar nu sunt foarte mari.
Un preot debutant cu studii superioare au un salariu brut de 3.700 lei. Preoții cu studii superioare și grad I, au un salariu de 4.000 lei.
Veniturile sunt brute și se impozitează cu aproximativ 33 la sută, ceea ce rezultă salarii nete de 2.500 de lei, respectiv 2.800 de lei. Pe lângă aceste sume, preoții mai beneficiază de aproape drepturile încasate în timpul activității lor, legate de oficierea de nunți, botezuri,slujbe de înmormântare, etc.
Mitropolitul Andrei are peste 5.000 de euro
Preoții sau călugării încadrați pe funcțiile de arhiepiscop major, mitropolit Biserica Ortodoxă Română și Biserica Romano Catolică sunt asimilați funcțiilor de secretari și chestori ai Senatului și al Camerei Deputațiilor și au o indeminzație lunară de 21.840 lei
Arhiepiscopii, șefii de cult (mitropolit, episcop, muftiu, sef rabin președinte uniune, președinte) sunt asimilați funcțiilor de miniștrii și au o indemnizație lunară de 21.840 lei. Asta înseamnă că mitropolitul Clujului, IPS Andrei (foto), are un venit de încadrare de este 5.000 de euro.
Episcopii, și episcopii vicari sunt asimilați funcțiilor de vicepreședinți ai comisiilor permanente ale Senatului și Camerei Deputațiilor și au indemninzație publică de 19.552 lei.
Cei încadrați în funcțiile de episcop-vicar, episcop-coajutor, episcop auxiliar și arhierul vicar sunt asimilați funcției de senator sau deputat și au o indemnizație publică de 18.720 lei.
De asemenea, prin lege consilierii patriarhali primesc 6.872 lei. De asemenea, un stareț câștigă 5.226 lei.
Ce spune părintele Calistrat
Celebrul călugăr din Iași, părintele Calistrat Chifan a mărturisit că salariile preoților români nu sunt atât de mari cum se crede. Până și salariul unui dascăl diferă în funcție de statutul pe care îl are preotul.
„Dar salariul tău de preot, care nu trece de 2.000 de lei, să nu credeți că-i mai mult, ăla se impozitează la stat cu 7% sau 10% sănătatea lunar, 3 plus 5% șomajul, 20% CAS și ce mai este acolo 1 și 3% alte impozite sau ce o mai fi și alea”, a declarat părintele Calistrat Chifan.
Părintele a explicat și că preoții își pot suplimenta veniturile din fondurile proprii, dar acest lucru nu îi ajută să se îmbogățească. Aceștia primesc bani din diverse activități, precum spovedania, citirea rugăciunilor, sfeștaniile și altele. Totuși, acești bani nu le rămân lor, 70% din aceștia mergând la „punga de obște”.
„Tu, în total, din salariul tău, dacă ai 2000 de lei care vin de la stat și de exemplu tu vrei să îți faci pe cartea de muncă să ai un salariu mai mare, ai un consiliu parohial în care dacă tu luna asta ai încasat 1000 de lei, îi pui tot la salariu din fonduri proprii, așa se numește”, a spus celebrul călugăr.
Un preot trebuie să achite și diverse sume, legate de plata cântăreților sau a muncitorilor.
”Și atunci s-ar putea să nu îți ajungă să plătești lumina, să nu-ți ajungă să plătești cântărețul, dacă n-are salariu de la stat, mai sunt și cântăreți din ăștia, care iau un 800 – 1000 de lei de la stat, că e muncitor necalificat, poate paznic, poate administrator de cimitir, poate clopotar, poate femeia care vine la pangar și aia o plătești din bănuții de la Liturghie”, a mai spus Calistrat Chifan.