Comisia Europeană precizează, în ultima comunicare, că pensiile militare trebuie să facă parte din reforma cuprinsă în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care are prevăzut pentru plata pensiilor un plafon de 9,4% din PIB, potrivit lui Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.
“Acesta este un fragment din ultima comunicare primită de la Comisia Europeană, în care se precizează că pensiile militare trebuie să facă parte din reforma cuprinsă în PNRR, care prevede un plafon de 9,4% din PIB pentru plata pensiilor în România. Restul sunt doar păreri exprimate de unii politicieni de Dreapta”, a scris Vasilcoiu pe pagina sa de Facebook.
Conform fragmentului postat de Vasilcoiu pe reţeaua de socializare, Comisia Europeană semnalează că: “în ceea ce priveşte pensiile speciale, este important să reiterăm că pensiile speciale cuprind nu doar cele şase categorii de pensii de serviciu existente în România enumerate în prezent la punctul b) în memorandumul Ministerului Muncii. Important, pensiile speciale includ şi pensiile pentru forţele de securitate şi apărare (armată, poliţie) şi trebuie să fie şi ele acoperite de reformă“.
200.000 de pensii speciale aflate în plată
Doar cei aproximativ 140.000 de pensionari de la serviciile secrete, Interne si Apărare costa statul aproximativ 1 mld. euro pe an. În prezent, un militar care are 25 de ani vechime și vârsta de minim 47 de ani, poate solicita trecerea în rezervă cu plata drepturilor de pensie. Modul de calcul al acestor pensii este unul contestat, deoarece prin artificii penale, valoare pensiei poate fi crescută artificial, fie prin încadrarea în ultimele șase luni de activitate, în funcții mai bine plătite, fie prin șmecheria orelor suplimentare, din zilele de sâmbătă sau duminică, plătite în plus la salar.
Principalii beneficiari de pensii speciale sunt fostii angajați din structurile Ministerelor de Interne și de Apărare, precum și cei din serviciile speciale, SRI, SIE sau SPP.
Salariații din aceste structuri nu cotizează în timpul vieții active pentru pensia de stat și nu își primesc pensia din bugetul public de pensii, ci prin alocări de la bugetul de stat către ministerele respective.
Lasă un răspuns