Foaia Transilvană a stat de vorbă cu mai mulți polițiști atât din Cluj Napoca cât și din București, pentru a vedea cinbe a greșit în cazul de la Oradea, unde un polițist care circula într-un sens giratoriu a aplicat greșit legea și l-a amendat pe un participant la trafic.
Unul dintre oamenii legii este Sorin Rus (foto jo), care a fost toată viața lui polițist la Poliția Rutieră Cluj. A trecut în rezervă, cu gradul de comisar șef, după mai bine de 25 de ani de vechime la ”circulație”. După ce a văzut filmarea, Sorin Rus a spus tranșant că polițistul a fost cel care a greșit.
”Cetățeanul îmbrăcat în polițist a încălcat minim o regulă de circulație, respectiv cea care îl obligă să se asigure că nu pune în pericol alții participanți la traficul rutier, înainte de a se angaja efectiv în efectuarea manevrei de schimbarea direcției de mers a vehiculului. Regula este general valabila indiferent dacă șoferul schimbă direcția vehiculului pe care il conduce la un moment dat, manevreaza spre inapoi, vireaza la stânga sau dreapta pe drumuri etc”, a spus comisarul șef Rus.
Autoturismul negru trebuia să acorde prioritate
Discuția despre cazul de la Oradea, trebuie separată între cele două moment total distincte.
Primul este intrarea în sensul giratoriu, ambele benzi de circulație având și marcaje pe șosea care permiteau mersul înainte. Al doilea moment, este și cel în care s-a comis contravenția abuziv sancționată de polițist.
În acest caz, șoferul autoturismului Audi, trebuia să semnalizeze că virează la dreapta, ceea ce a făcut, după care să se asigure că de pe banda unu nu circulă un alt autoturism, ceea ce se întâmpla la momentul respectiv.
”Se cunoaște faptul ca liniile discontinue (întrerupte) au caracter orientativ putându-se trece peste ele numai atunci când conducătorul de vehicul schimbă banda de circulație sau direcția de mers și după ce a semnalizat intenția efectuării acestor manevre și s-a asigurat că nu periclitează circulația celorlalți conducători care îl preced sau îl urmează, ori cu care se va încrucișa”, a mai spus Sorin Rus.
Fostul comisar șef mai spune că și în Cluj Napoca au existat astfel de contravenții aplicate greșit de către foștii lui subordonați.
”Și în municipiul Cluj-Napoca s-au inregistrat accidente soldate doar cu avarii iar in ciuda faptului ca unii politiști au constatat altceva forțând în mod pur subiectiv lucrurile, instanțele de judecată le-au dat dreptate șoferilor”.
Ce spun alți polițiști de la Rutieră
Foaia Transilvană a discutat cu un comisar șef din cadrul Direcției Poliției Rutiere de la București.
După ce a văzut imaginile, polițistul ne-a declarat că vinovat de producerea evenimentului este șoferul autoturismul Audi, de culoare neagră.
Alți doi ofițeri de poliție din Cluj, de la Serviciul Poliției Rutiere Cluj, au fost tranșanți și ei. Unul dintre aceștia a fost mai concludent despre circulația în sensul giratoriu. ”Sensul giratoriu este intersecție. În intersecție ne încadrăm în felul următor: banda unu pentru înainte și la dreapta, banda doi pentru înainte și la stânga. Cel care nu a știut regulile de circulație este cel din autoturismul de culoare neagră”, spune ofițerul.
Un alt polițist clujean cu peste 20 de ani vechime a fost și el mai direct: ”După ce am văzut imaginile vă pot spune că vinovat este cel din Audi de culoare neagră”.
Lasă un răspuns