,

Ce spune profesorul clujean Mircea Miclea despre salariul unui debutant în învățământ: „Aș merge pe 1000 de euro”

Posted by

Profesorul clujean Mircea Miclea, fost ministru al Educației, a vorbit despre salariul unui profesor debutant, despre care susține că ar trebui să fie de 1.000 de euro pe lună, pentru că „debutanții trebuie să simtă mod substanțial că merită să opteze pentru a profesa în domeniul educațional și nu în altă parte”.

Guvernul a adoptat prin OUG pe 1 iunie majorarea cu 585 de lei pentru profesori și 250 lei pentru nedidactic a salariilor, cu toate că oferta a fost respinsă pe 31 mai, de angajații din educație, astfel că greva generală continuă în școli și grădinițe.

Miclea a declarat că această majorare „nu se rezolvă nimic substanțial în educație cu această mărire salarială. Problema rămâne, se va croniciza și mai mult și va deveni greu de rezolvat”.

„Susțin foarte clar că trebuie încurajată intrarea în sistem, de aceea debutanții trebuie să simtă mod substanțial că merită să opteze pentru a profesa în domeniul educațional și nu în altă parte. Au atât de multe variante acum absolvenții de facultate. Dacă vrem să avem oameni buni, întâi trebuie să intre în sistem, după aceea vor avea diverse modalități de a-și îmbunătăți prestația și didactică și salarizarea în interiorul sistemului. Este mult mai important să dai salariu mai mare unui debutant decât unui profesor la final de carieră.

Salariul unui debutant ar trebui sa fie spre 4000 de lei, ar fi mult mai realist ca să devină profesia atractivă. Ca să nu mai spun că trebuie frântă o anumită inerție, adică deja s-a construit un mental colectiv, o atitudine socială care te îndeamnă să nu alegi educația, să mergi în altă parte, pentru că acolo nu e nimic bun.

Dacă ar fi după mine, aș merge pe 1.000 de euro pentru un salariu de debutant. Atunci am putea să învingem inerția socială care te face să nu intri în sistemul de educație. Problema este alocarea de resurse pentru educație în general, nu numai pentru salarizare. Dacă vrem o educație ca în alte țări cu sisteme performante, atunci trebuie alocat 6,7,8 la sută din PIB pe o perioadă lungă de timp”, a precizat Mircea Miclea.

Un răspuns

  1. Avatar Tengelmann

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *