Cea mai bună pălincă din Transilvania se produce în județul Cluj

Posted by

Odată cu apropierea sezonului rece, tot mai mulți români își pregătesc cămara pentru sărbătorile de iarnă, iar din ea nu trebuie să lipsească, printre altele, și o băutură tradițională numită pălinca.

Există o adevărată discuție printre consumatorii de pălincă / țuică din România cu privire la zona unde există rețeta perfectă pentru cea mai bună astfel de licoare bahică. Unii zic că pălinca de Zalău este top, alții zic cea din Oltenia, maramureșenii susțin că la ei se face cea mai bună pălincă, părerile întotdeauna au fost împărțite.

Dar și clujenii au ce se mândri. În județul Cluj se fabrică o pălincă care este marcă înregistrată la OSIM din 2013, demersurile fiind începute în 2009. Este vorba de Jinarsul de Lujerdiu, produs în comuna clujeană Cornești, care este fabricat din prune galbene care cresc în zonă. Băutura aceasta a devenit un adevărat promotor al turismului local în zonă, fiind recunoscută la nivel național.

Rețetă veche de 500 de ani, unică în România

Rețeta de preparare a Jinarsului de Lujerdiu se respectă cu sfințenie de locuitorii din Cornești, județul Cluj, de generații întregi. Prunele galbene se strâng în perioada august – septembrie, după care se lasă la macerat până în noiembrie – decembrie.

Titularul mărcii Jinarsul de Lujerdiu este comuna Cornești, iar benefiarii sunt toți producătorii de jinars de pe Valea Lujerdiului.

Este singura comună din România care deține o marcă înregistrată, iar reprezentanții primăriei care s-au ocupat de procedurile de înregistrare la OSIM au fost nevoiți să facă dovada că de 500 de ani se produce această țuică de prune în comna lor.

Celebra pălincă de prune de pe Valea Lujerdiului, la 50-51 de grade, este disponibilă la vânzare la prețul de 45 de lei, pe site-urile de anunțuri.

4 răspunsuri

  1. Avatar Marți Cristian
    Marți Cristian
  2. Avatar Geco alexandru
    Geco alexandru
  3. Avatar Marian Marcel
    Marian Marcel
  4. Avatar Ursu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *