Ceasul de pe Hala Agroalimentară din Piața Mihai Viteazu, aflată în centrul municipiului Cluj Napoca este oprit, de la mai bine de 33 de ani, la ora 12.07.
Povestea în sine trebuie cunoscută de generațiile de clujeni care s-au născut după 1989. E vorba despre un act de curaj al unui bărbat, care a vrut să marcheze în felul lui, momentul Revoluției Române, din 22 decembrie 1989.
De altfel, aceasta este și povestea ceasului blocat la ora 12.07. Ora indică fuga lui Nicolae Ceaușescu de la putere. Altfel spus, este momentul în care românii și-a luat destinul în propriile mâini.
Cine este electricianul curajos
Bărbatul care a blocat ceasul se numește Palko Mate Jozsef, iar în decembrie 1989, era electrician la Hala Agroalimentara, din Cluj Napoca. Când a aflat că Ceaușescu a fugit, Palko a intrat în încăperea unde se afla mecanismul orologiului, și a blocat timpul în loc.
”Era un ceas construit de Institutul Politehnic din Cluj Napoca. Orologiul a fost montat pe clădire în 1985, când s-au terminat lucrările, dar era în permanență în întârziere, așa că eu aveam la mine cheia cu care să îl fixez. În 22 decembrie am marcat momentul fugii dictatorului și am oprit timpul în loc”, a povestit Palko Mate Jozsef.
De 33 de ani arată ora 12.07
Pe 21 decembrie 1989, când pe strada Horea, armata română a tras în oamenii care protestau pașnici împotriva lui Ceaușescu, Palfi a participat activ la revoltă.
La un moment dat, un bărbat rănit la cap a fost dus de electricianul de la Hală, la unitatea de primire a urgențelor. Apoia fost amenințat de securiștii care se aflau acolo.
”A doua zi am venit la serviciu și am oprit ceasul. Când a fugit Ceaușescu am zis ca trebuie arborat drapelul, trebuie strigat libertate și trebuie oprit un ceas care să rămână ca și o amintire. Am venit, fiind la hala electrician de întreținere, …, am urcat sus și am oprit ceasul și din acea zi stă așa de 22 de ani”, a mai povestit Palfi.
cam nehotărâți…ori 22, ori 33 de ani…
Ar trebui pus în pornire și timpul să își facă timpul sa-u,omul nu poate opri timpul.