Cele mai eficiente tratamente pentru parodontoză

Posted by

Parodontoza sau boala parodontală este o problemă comună în rândul pacienților adulți care ajung la stomatologie. Din păcate, această boală nu afectează doar gingiile, ci și oasele care susțin dinții. Netratată corespunzător, parodontoza poate avea efecte devastatoare și putem rezuma acest aspect în doar două cuvinte: pierderea danturii.

Cele mai eficiente tratamente pentru parodontoză
Cele mai eficiente tratamente pentru parodontoză

E destul de greu să ajungi în acest stadiu dacă optezi pentru o igienă orală adecvată. Cu toate acestea sunt numeroase motive pentru care boala parodontală poate pune stăpânire pe sănătatea orală. Află, parcurgând acest articol, care este prețul tratamentului laser pentru parodontoză, dar și care sunt cele mai eficiente soluții pentru a combate efectele devastatoare provocate de această boală.

Stadiile parodontozei

Parodontoza se instalează etapizat, ceea ce înseamnă că un simplu control de rutină, realizat la fiecare 6 luni, te poate ține departe de riscurile asociate. Concret, există 3 stadii: gingivita, parodontita superficială și, în cele din urmă, parodontoză avansată:

 • Gingivita se instalează la nivelul țesuturilor moi și trimite câteva semne ușor de depistat – schimbarea culorii gingiilor, miros neplăcut, sângerări în timpul periajului;
 • Parodontita superficială – În acest stadiu, gingiile se retrag și se formează un spațiu între acestea și dinții de pe arcadă. Printre principalele simptome se regăsesc: senzația de usturime, mâncărime și disconfort termic;
 • Parodontita avansată – În ultimul stadiu, pacienții pot întâmpina dificultăți în procesul de masticație și, în cel mai rău caz, mobilitate dentară.

Tratamente eficiente pentru parodontoză

În funcție de stadiul bolii, există mai multe modalități prin care se poate trata parodontoza. Le enumerăm pe rând:

 • Detartraj profesional – Primul stadiu, gingivita, se poate trata ușor prin detartraj, însoțit de airflow. Așa se îndepărtează placa bacteriană;
 • Tratament chirurgical – Într-un stadiu avansat, poate fi nevoie de chiuretaj. Astfel, se ridică gingia și se curăță infecția. Din păcate, există și situații în care după această etapă se recomandă augmentarea osoasă și implantul dentar;
 • Tratament cu laser – După detartraj, se poate realiza un tratament cu laser. Acesta are rolul de a dezinfecta foarte bine zona. Ulterior, se pot recomanda și diferite tratamente medicamentoase cu efect analgezic, antibiotice și suplimente cu vitamine și minerale;
 • Tratament cu plasmă – Există și posibilitatea de a trata parodontoza cu sânge bogat în trombocite. Acest sânge se recoltează tot de la pacient și se reinjectează cu ajutorul procedurilor specifice.

Factori care declanșează parodontoza

De cele mai multe ori, parodontoza se formează din cauză plăcii bacteriene. Aceasta se formează, în mod natural, pe suprafața dinților. Neeliminată la timp, prin periaj zilnic și o rutină completă, aceasta poate afecta țesuturile moi și, în cele din urmă, oasele de susținere ale dinților. Totuși, putem trece pe listă și alți factori declanșatori, precum:

 • Nerespectarea controalelor regulate la stomatologie;
 • Fumatul excesiv;
 • Stresul excesiv;
 • Diabetul și alte boli autoimune;
 • Factori genetici.

Prețul tratamentului pentru parodontoză

E foarte important de menționat și faptul că, în unele cazuri, medicii indică extracția și înlocuirea dinților puternic afectați cu implanturi dentare. De aici și ideea că prețul pentru un tratament complet poate fi diferit de la un pacient la altul, în funcție de stadiul bolii. Prevenția rămâne, astfel, cea mai importantă recomandare pe care o pot primi pacienții, indiferent de vârstă.

În cele din urmă, parodontoza poate afecta orice pacient adult, mai ales dacă nu se respectă igiena orală. Vestea bună este că, depistată în timp util, aceasta poate fi tratară. Vestea mai puțin plăcută este că, pe fondul neglijenței, aceasta poate conduce la pierderea dinților. Tratamentul nu trebuie să reprezinte o decizie greu de luat, ci o prioritate pentru orice om care își dorește să aibă un zâmbet sănătos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *