,

Celebra ”Bancă țigănească” se joacă acum pe facebook. Procurorii susțin că rețelele sunt conduse de cămătari. Unul dintre ei a fost deja condamnat

Posted by

O femeie din Lupeni, județul Hunedoara a fost condamnat la un an de zile de închisoare, cu suspendare, pentru infracțiunea de cămătărie.

Potrivit portatulului de justiție, Louisa Karina Morariu (foto jos) din județul Hunedoara, a recunoscut toate acuzațiile aduse de procurori, și a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției.

Morariu este cămătărească și participa la acest joc despre anchetatorii spun că se numește ”roata”. Pe vremea lui Ceaușescu, și ulterior, după revoluție, în multe instituții se practica acest joc între salariați.

Cum era organizat jocul pe facebook

În acordul de recunoaștere a vinovăției se arată că jucătorii de pe facebook, jucau jocul ”roata”, care presupune ”depunerea unor sume de bani de către mai multe persoane pe parcursul mai multor luni, lunar luând banii o singură persoană (așa numitele roți)”.

În timpul jocului, mulți dintre jucători vor să se retrageă din diferite motive, fie că nu mai au bani sau că și-au dat seama că sunt victimele unor infracțiuni de cămătărie.

În realitate, mai spun procurorii, printre jucători sunt persoane care se ocupă cu cămătăria și le dau bani împrumut celor care se joacă, bani cu dobânzi de 25 la sută.

”Fără a fi autorizată și cu titlu de îndeletnicire, inculpata Morariu Karina Louisa a acordat persoanei vătămate …, 23 de împrumuturi a diferite sume de bani, în cuantum total de 84.500 lei și a solicitat pentru fiecare împrumut o dobândă lunară în procent de 25% din valoarea acestuia până la data restituirii debitului principal, obținând astfel un folos necuvenit în cuantum de 37.312 lei, reprezentând suma încasată cu titlu de dobândă”, au notat procurorii, despre cazul unei femei care a luat bani cu împrumut.

Amenințată la telefon

Când a vrut să se retragă din acest joc suspect, victima, care este din Alba Iulia a fost amenințată cu vapte cu violență.

Ea a mers la Poliție unde a depus o plângere penală care a fost rapid soluționată de anchetatori.

Ce era banca țigăneasc

Jocul avea mai multe denumiri , în funcție de regiunile României, fiind cunoscut ca ”banca țigănească”, ”roata țigăcnească” sau ”car țigănesc”.
 
Practic era un sistem de ajutor reciproc făcut la locul de muncă, prin strângerea unor rate in grup care sunt redistribuite ca suma totală ,pe rând participanţilor.
 
„O persoană plăteşte o rată lunară şi după un anumit timp, primeşte un împrumut. Totul se bazează pe intrarea de noi membri în sistem, altfel, un nou intrat va primi împrumutul spre finalul perioadei (când returnează banii cei care au luat înaintea lui)”, se arată în Dicționarul Urban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *