Acasă EVENIMENTE Celebrul profesor Marcel Tanțău a salvat viața unui copil de doi ani....

Celebrul profesor Marcel Tanțău a salvat viața unui copil de doi ani. S-a intervenit de urgență pentru salvarea vieții micuțului

0

Profesorul Marcel Tanțău, de la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie ”Dr. Octavian Fodor” Cluj-Napoca”, a operat un copil de 2 ani, din Zalău, care nu mai putea mânca.

Profesorul Tanțău alături de echipa sa au efectuat o intervenție endoscopică la copilul de doi ani și jumătate diagnosticat cu acalazie, o afecțiune care se manifestă prin incapacitatea pacientului de a mânca normal, de a trece bolurile alimentare din esofag în stomac.

Premiera constă în faptul că această procedură a fost prima dată aplicată în cazul unui pacient cu vârstă atât de mică, procedura endoscopică efectuată post operator, asta după ce în luna ianuarie a acestui an, copilul a trecut printr-o operație chirurgicală, care, din păcate, nu a dat rezultate și în urma căreia starea micuțului s-a agravat. Înainte de intervenția endoscopică pacientul era alimentat doar prin perfuzii”, precizează chirurgul clujean, citat de Știri de Cluj.

Profesorul Tanțău s-a pregătit alături de alți chirurgi, în Japonia. Tehnica folosită acum este folosită rar în Europa. Copilul operat este instituționalizat în cadrul Direcției de Protecție și Asistență Socială Sălaj și acum este internat la un centru de boli rare din Zalău. 

Pentru că intervenția a fost una delicată s-a întrunit un consiliu multidisciplinar pentru a fi discutate avantajele și riscurile, fiind luată la final decizia operației.

 

Foto: arhiva

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.