,

Centrul Clujului dispare încet, încet, sub talpa mafiei imobiliare. Strada Einstein dărâmată bucată cu bucată

Posted by

După ce zilele trecute presa din Cluj Napoca a scris despre hotelul ”monstru” de pe strada Avram Iancu, zilele trecute mai mulți cititori ne-au semnalat situația străzii Einstein, din centrul Clujului.

Una dintre cele mai frumoase străzi din Cluj Napoca, ea face legătură dintre strada Horea și strada Dacia. Zona este considerată ultra centrală, fiind la 200 de metri de Piața Mihai Viteazu, din Cluj Napoca. Locuitorii din zonă atrag atenția că strada va fi transformată într-una de blocuri.

”În prezent sunt case și imobile frumoase, care au o vechime considerabilă. Arhitectura clădirilor este una veche care se încadrează foarte bine, cu cea din centrul orașului. Acum au demolat două case și fac blocuri. O altă casă așteaptă să fie demolată, probabil pentru a face tot blocuri. Pe stradă, circulația se desfășoară pe o bandă de circulație, în sens unic spre strada Dacia. Dacă mai aducem alte mașini și alți oameni, vom transforma zona într-un ghetou”, spune un clujean care locuiește pe strada respectivă.

La primul bloc se toarnă pilonii

Pe strada Einstein, la numărul 16-18, mai multe case vechi au fost deja demolate, pentru a face loc unui ansamblu imobiliar, care se va construi în zonă.

Proiectul este edificat de către investitorul imobiliar Solaris Investments, abonat la centrul Clujului. Se pare că cei de la Solaris au găsit calea legală care duce direct la Direcția de Urbanism din cadrul Primăriei Cluj Napoca, pentru a construi blocuri, doar în zona centrală.

Două clădiri vechi, de la numerele 16 și 18, au fost rase de pe suprafața pământului, urmând ca aici să se construiască două blocuri de locuințe, denumite ”corpul 1” și ”corpul 2”. Beneficiarul este Solaris Real Estate Investmens SRL.

Un apartament în viitorul ansamblu imobiliar Solaris Astoria este pus la vânzare pentru 149.500 de euro.

Alt rechin imobiliar, un fost ministru așteaptă

La câțiva pași, de data asta tot pe strada Einstein la numărul 12, de mai bine de trei ani, o clădire care a fost a unui liceu cu profil alimentar, zace într-o paragină de nedescris.

Oficial, clădirea este una de patrimoniu, care nu poate fi demolată. Decât cu o excepție. Să fie într-un asemenea hal de degradare încât să fie un pericol pentru cei din zonă.

Cei care locuiesc în zonă, spun că proprietarul a lăsat intenționat imobilului să se degradeze, urmând mai apoi să ceară demolarea lui, din cauza faptului că nu mai prezintă siguranță. În curtea de la numărul 12, sunt mai multe clădiri. Cea mai apropiată de poartă are deja acoperișul prăbușit de infiltrațiile apei de ploaie.

În corpurile mai mari, bate vântul la propriu. Locuitorii zonei spun că Primăria Cluj ar trebui să le interzică proprietarilor să își lase intenționat, clădirile să se degradeze. ”Dezvoltatorii imobiliari sunt mână în mână cu cei de la Primăria Cluj. Este evident tot ce se întâmplă în zona asta. Nu trebuie nimeni să vină să îmi spună cât de corecți sunt pentru că nu cred. Rechinii imobiliari sunt mai puternici ca toți din Primărie. Au bani și îi cumpără și gata”, ma spune o altă clujeancă care locuiește în zona respectivă.

Asupra construțiilor realizate de societatea Solaris Estate, în centrul Clujului, vom mai reveni într-o altă anchetă de presă.

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *