Centura Metropolitană a Clujului s-a scumpit. Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat vineri, 5 aprilie, actualizarea indicatorilor tehnico-ecomomici pentru acest proiect major de infrastructură.

Potrivit HCL, au crescut costurile de realizare a Centurii Metropolitane cu peste 133 de milioane de euro, din cauza unor actualizări la rata inflației.
Ce înseamnă aceste costuri mărite?
Această actualizare de costuri este necesară în condițiile în care municipalitatea a încheiat contractul doar pe un tronson din faza 1 (2 kilometri între Cluj-Napoca și Florești) pentru care s-a început proiectarea.
În cadrul tronsonului 2, peste 20 de kilometri de centură, licitația este în faza de evaluare a singurei oferte depuse anul trecut.
„Actualizarea indicatorilor tehnico-economici la centura metropolitană raportat la rata inflației este o procedură legală. Necesitatea actualizării este din cel puțin două motive.În primul rând pentru a putea finaliza procedura de licitație pentru tronsonul 2 din etapa 1, care se află în fază de licitație, și pentru actualizarea indicatorilor tehnico-economici la tronsonul 1 deja licitat, câștigat și care se află în faza finală a exproprierilor și începerea lucrărilor în luna mai. Faza 1 are 2 tronsoane.
Tronsonul 1 este acela unde avem licitația câștigată, adjudecată, am reușit să rezolvăm și problema de exproprieri și tronsonul Cluj-Florești, care vizează realizarea accesului la Spitalul Regional de Urgență, și tronsonul 2 al centurii care începe din legătura Baciu – Florești – Cluj, după care pasaj peste DN1 de la Cora în Bucium – Mănăștur, după care se realizează nodurile de legătură și se ajunge la Bulevardul Muncii, care se lărgește de la 2 la 4 benzi și merge până la OMW Apahida. Acesta este tronsonul 2 din faza 1.
Faza 2 cuprinde componenta de la Autostradă, Gilău până la Florești, și partea de la Apahida-Coastei”, a declarat primarul Boc despre această actualziare de costuri.
Cum sumt împărțite costurile
- FAZA I și FAZA II – cu 133 milioane euro.
- FAZA I – cu 89 milioane euro
- FAZA II – cu 38 milioane euro
- Investiția totală crește de la 1.6 miliarde euro la 1.7 miliarde de euro
Prima fază are costuri de 6.135.418 mii lei, iar Faza II – 2.523.554 mii lei. Durata de execuție a lucrărilor pentru fiecare fază a proiectului este de 4 ani, iar termenul total al lucrărilor este estimat la 8 ani de zile.
Ce firme construiesc Centura Metropolitană
Drumul TransRegio Feleac T 35 (Centura Metropolitană) pentru care administrația locală a semnat deja contractul cu Viarom pentru primul lot de peste 2 kilometri care urmează să fie modernizat între Cluj-Napoca și comuna Florești. Pentru alți 24 de kilometri din centură plus 20 de kilometri de drumuri de legătură (tronsonul 2 al centrurii TR35), municipalitatea a primit o singură ofertă la licitație, cea a Asocierii CON-A OPERATIONS, DIMEX 2000, HYDROSTROY AD, CONCELEX si Automagistral – Pivden. Este vorba despre companii care lucrează deja în Cluj la drumul exprest dn 1 Tureni – A3. Această ofertă este în etapa evaluării.
Guvernul României a aprobat, la sfârșit de 2023, declanșarea procedurilor de expropriere pentru lucrările la Drumul Transregio Feleac TR 35, Etapa I Centura Metropolitană TR 35 și Drumuri de Legătură.
Pe lista de exproprieri sunt imobile aflate pe raza localităților Apahida, Baciu, Cluj- Napoca, Florești şi Feleacu. Un număr de 1.598 de imobile proprietate privată vor trebui expropriate, reprezentând teren în suprafață de 3.026.125 mp. Despăgubirile ajung la o valoare de peste 212 milioane de euro (1.053.732 mii lei).
Realizarea acestui proiect presupune exproprieri pe o suprafață de 348.961 mp aparținând proprietății publice a statului și o suprafață de teren de 185.697 mp aparținând proprietății publice a unităților administrativ-teritoriale.
Lasă un răspuns