Joi, la Curtea de Apel Cluj a avut loc ultimul termen din procesul de apel în care primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș este judecat pentru luare de mită.

Sentința finală se va pronunța pe data de 24 noiembrie 2023, fiind definitivă. Dacă primarul Cherecheș va fi condamnat cu executare, va merge la închisoare. Dacă va fi achitat, lucru greu de crezut, va continua să conducă destinele orașului Baia Mare.
La termenul de joi, magistrații i-au permis lui Cherecheș să dea o declarație de inculpat, după mai multe discuții în contradictorii.
Pe parcursul derulării acestei proceduri, primarul din Baia Mare a fost avertizat de judecător să se refere strict la acuzațiile aduse de DNA, și nu la alte împrejurări.
A ajutat PNL să câștige alegerile
Întrebat de ce a achiziționat trustul de presă E Maramureș, care deținea trei licențe de televiziune și trei de radio, dar și un ziar săptămânal și un site, primarul Cherecheș a explicat că a vrut să controleze fenomenul media din Baia Mare.
”Nu am apelat la metoda clasică. Pentru mine, eu vroiam să beneficiez de posibilitățile pe care un astfel de trust le poate pune la dispoziția unui om politic. Dacă stiam ca are șanse PNL să ajungă la guvernare atunci îi susțineam pe liberali, să ajute orașul. Nu am cumpărat direct pentru ca mi-aș fi asumat și partea administrativă. Acest trust de presa nu a fost administrat corespunzător de Șpan, neobținând veniturile la care și eu și el (Cristian Șpan, denunțătorul – n.n.) ne așteptăm”, a declarat Cherecheș.
Primarul a mai explicat că a achiziționat acest trust de presă cu 500.000 de euro, bani pe care i-a plătit în 2013, prin asigurarea unor prestații.
Cu toate astea, Cherecheș nu a putut explica dacă suma de 500.000 de euro s-a epuizat, de ce a devenit proprietarul acestui trust media.
A fost prins la declarația de avere
Pe rolul Curții de Apel Cluj, primarul Cherecheș are un proces în apel, în rejudecare, care se referă la averea lui, mare parte din ea nejustificată, așa cum rezultă în urma unui raport al autorităților Statului Român.
Întrebat în timpul procesului de ce a trecut în declarația de avere, acest contract de 500.000 de euro, abia în anul 2016, Cherecheș a fost complet confuz.
El a spus că a finanțat în 2013, trustul de presă cu 500.000 de euro, dar nu a specificat acest lucru în declarația de avere, decât în 2016, după ce a fost arestat.
”Nu am menționat despre acest contract în declarația de avere apreciind că nu era important la acel moment. Acest lucru a coincis după momentul aprilie 2016 (după arestare – n.n.), atunci am constatat ca au fost pierdut licențele de televiziune și radio și martorul denunțător nu putea să îmi ofere serviciile. Am preschimbat acest contract încheiat în 2013, declarând suma de 500.000 de euro în declarație de avere a aceluiași an ca un împrumut”, a mai spus Cherecheș.
Momentul flagrantului
Și depsre momentul flagrantului, declarația făcută de Cherecheș a fost necredibilă.
Primarul din Baia Mare a afirmat că locul unde a lăsat denunțătorul banii, o anexă a biroului său de la Primărie, era un loc unde fiecare cetățean al orașului avea acces.
Apoi, Cherecheș a explicat că denunțătorul i-a adus banii pe care i-a lăsat pe o măsuță de cafea, ”într-o piramidă”, fiind mirat ce sumă mare de bani era vorba.
Confrutat de procurorul DNA, cu anumite aspecte ale momentului prinderii în flagrant, și anume că primarul l-a întrebat pe denunțător ”cât ai adus”, sau că era supărat că teancurile de bani aveau banderole, Cherecheș i-a spus acestuia ”să nu mai vină cu astfel de perversități”.
Apoi, primarul din Baia Mare a mai afirmat că o secretara de-a lui i-a dat unui jurnalist local, o parte din banii aduși de denunțător, și anume suma de 5.000 de lei.
Cu toate astea, la audieri, jurnalistul a declarat că primarul a fost cel care i-a dat suma de bani, pe care a dus-o la redacție, și care era marcată cu cuvântul ”mită”. Acești bani au fost ridicați ulterior de procurorii DNA.
Lasă un răspuns