După ani de procese, Tribunalul Cluj a emis sentința în dosarul de corupție în care directorul Aeroportului Internațional Cluj Napoca, David Ciceo, și omul de afaceri Ioan Bene, au fost judecați pentru luare și dare de mită.
Judecătorul de caz a stabilit că infracțiunile aduse celor două persoane s-au prescris, drept pentru care procesul penal a încetat de drept.
”Stabileşte drept lege penală favorabilă inculpatului Ciceo David Ioan legea penală incidentă în perioada 24.06.2018-29.05.2022. … dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului Ciceo David Ioan, cu privire la comiterea infracţiunii de luare de mită …, faţă de intervenirea prescripţiei răspunderii penale. … dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului Bene Ioan, cu privire la comiterea infracţiunii de dare de mită …, faţă de intervenirea prescripţiei răspunderii penale. … dispune confiscarea imobilului situat în Cluj Napoca, str. Trifoiului .., jud. Cluj constituit din teren în suprafaţă de 1269 mp. cu construcţie pe trei nivele S+P+2E în suprafaţă totală de 764,21 mp”, arată Tribunalul Cluj.
Ioan Bene va face apel: ”sunt nevinovat”
Omul de afaceri Ioan Bene ne-a declarat că este complet nemulțumit de această sentință și că va face apel.
”În 2016 un judecător de la Tribunalul Cluj ne-a achitat complet pentru că fapta nu există. Dosarul s-a reluat și acum, tot la Tribunalul Cluj au constatat prescripția faptelor.Eu voi face apel. Este clar că nu sunt vinovat. Sunt și foarte multe vicii de procedură pe care avocații mei le vor invoca”. Vreau să fie clar, eu nu am dat mită nicio casă, așa cum eronat susține DNA. Nu aveam motive să fac acest lucru”, a spus omul de afaceri Ioan Bene.
În 2016, Tribunalul Cluj vorbea despre fapte inventate
În 2016, un judecător de la Tribunalul Cluj, Secția Penală, care a judecat acest dosar în Cameră Preliminară a dispus dosarul de corupție nu conține acuzații concrete pentru care a cerut refacerea acestuia.
”Constată neregularitatea actului de sesizare a instanţei – rechizitoriul emis la data de 14.02.2017 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj în dosar penal nr. 33/P/2016 (…). Acuzaţiile penale nefiind descrise în mod corespunzător din perspectiva laturii obiective (conduita ilicită; scopul săvârşirii faptei, ataşat laturii obiective; obiectul mitei) din conţinutul infracţiunilor de dare de mită, respectiv luare de mită, imputate inculpaţilor, contrar prevederilor art. 328 alin. 1 şi art. 371 C.proc.pen. În temeiul art. 280 corob. cu art. 282 C.proc.pen., constată nelegalitatea autorizării în cauză a măsurilor de supraveghere tehnică în ceea ce îl priveşte pe inculpatul C. D. I., în baza ordonanţei procurorului de interceptare şi înregistrare cu titlu provizoriu din data de 02.04.2014, emisă în dosar penal nr. 4/P/2014 al DNA – ST Cluj”, se arată în decizie.