Aproape la capătul lumii, în vestul Canadei, în provincia Alberta, se află cel mai mare cimitir românesc, unde își dorm somnul de veci sute de conaționali.
Povestea cimitirului din Alberta, Canada, este strâns legată de istoria unor coloniști români, emigrați din Bucovina, pe la anul 1898, în Canada, unde au întemeiat un sat românesc, pe care l-au botezat Boian, în amintirea locului lăsat în urmă.
Jurnalistul clujean Adrian Ardelean, stabilit în Canada, a realizat mai multe emisiuni de radio, la Boian, pentru emisiunea în limba română, pe care o difuzează timp de o oră, în fiecare săptămână, la un post național.
Boianul canadian
Povestea comunității de români din Boian a început în anul 1898, când ministrul canadian al imigrării a vizitat Bucovina și Galiția, pe atunci provincii locuite de români, dar integrate în Imperiul Austro Ungar.
Clifford Sifton le-a vândut oamenilor din Boianul românesc, visul unei vieți fără griji. Așa se face că un an mai târziu, primii coloniști erau deja în drum spre Canada.
Drumul este descris în povestirile adunate de urmașii românilor din Boian.
”Au mers întâi cu căruţa până la gara din Cernăuţi, apoi au luat trenul spre Hamburg-Germania sau Anvers-Belgia. De acolo au urcat pe vaporul spre America. Au trecut Atlanticul şi au ajuns la Halifax, capitala regiunii Nova Scotia din Canada. Au traversat pe urmă toată Canada spre vest, cu trenul, până la Winnipeg, acolo unde era Oficiul de Imigrări al regiunii. Iar drumul tot n-a fost gata. De la Winnipeg, imigranţii au ţinut vestul încă 1.300 kilometri, călătorind de-a lungul graniţei cu Statele Unite ale Americii, până la Edmonton, capitala provinciei Alberta. Abia aici s-au stabilit, lângă oraşul unde li s-a dat pământ de lucrat”, se arată în amintiri.
Cimitirul de la capătul lumii
Viața în Boianul canadian a fost una extrem de grea pentru primii coloniști. Au muncit pe brânci pentru a-și putea întreține familiile numeroase.

Și-au întemeiat familii și au păstrat cu sfințenie tradiția românească. S-au botezat ortodox, s-au căsătorit ortodox și au fost îngropați, tot ortodox.
Poveştile impresionante de viaţă ale bucovinenilor sunt descrise pe site-ul Muzeului Românesc din Boian, Alberta.
„Ichim Yurko este primul român imigrant venit în mijlocul provinciei canadiene“, relatează istoricii locului.
Familia lui Ichim, a fost îngropată în acest cimitir românesc de la marginea lumii.
Povestea românului începe în primăvara lui 1898. El a ajuns în Alberta, alături de soţia lui, Iftinica, şi fetiţa Ioana, de 4 ani.
S-au aşezat în zona viitorului Boian, iar prima iarnă canadiană, petrecută în bordei, a fost cumplită. Frigul a fost atât de mare, iar foamea – fără margini, încât micuţa Ioana a murit de pneumonie şi de malnutriţie.

Ichim şi Iftinica și-au dus viața mai departe. Au prins un pic de cheag şi şi-au construit o casă mai acătării. Locuinţa avea un cuptor, unde Iftinica gătea ziua, iar pe care noaptea dormeau soţii Yurko.
Lovit de o altă tragedie
În iunie 1919, Ichim a fost lovit de o altă tragedie. Dintr-o dată, un fulger a lovit casa, și a ucis-o pe Iftinica. Din femeie n-a mai rămas decât un trup carbonizat. Ichim a fost azvârlit la pământ, secerat, fără cunoştinţă.
Vecinii, Constantin Bezovie şi Mitru Hanţiuc, au văzut flăcările şi au alergat imediat spre locuinţa lor. Ei i-au scos afară pe Ichim şi pe Iftinica, chiar înainte ca focul să cuprindă toată casa. Când s-a trezit Ichim, Iftinica era pregătită de înmormântare.
A fost îngropată cu mare jale în cimitirul românesc din Boian, mai consemnează istoria.
Lasă un răspuns