Acasă CALEIDOSCOP Cinci sfaturi utile de viață pe care orice tânăr care vrea un...

Cinci sfaturi utile de viață pe care orice tânăr care vrea un job bun trebuie să le citească

0

Dacă ești un tânăr în căutarea unui job mai bun și de viitor, orientat spre o carieră profesionistă, atunci merită să citeșt cele cinci sfaturi utile de viață pe care directorului producătorului autohton de medicamente Terapia Cluj, Dragoș Damian, le-a oferit gratuit.

„Schimbarea pieței forței de muncă din 2019 i-a făcut pe toți angajații, angajatorii și specialiștii în resurse umane să își schimbe direcția și strategia de abordare, mai ales odată cu digitalizarea forțată, munca de la domiciliu, programul de 4 ore și demisiile.

Bravo, așa și trebuie. Așadar, ești tânăr, absolvent de ceva, fără nici o legătură cu ceea ce cer angajatorii. Ești plin de energie și idei însă nu simți chemarea muncii. Și, din păcate, ești nevoit să te întreții. Asta pentru că rudele fie nu sunt angajați la stat să-ți dea un job călduț – există un risc aici, și la stat încep să crească exigențele – fie nu au propria firmă unde să te angajeze – alt risc, vei fi nevoit să muncești din greu ca să dovedești că le poți călca pe urme.

De fapt nu trebuie să te întreții, dau părinții bani, dar trebuie să lași impresia că ești un element folositor societății. Dar nu uita că ai leverage, ești REGE, ieși pe piața muncii în mod ceremonios”, a punctat Damian. 

Iată 5 sfaturi care circulă prin piața muncii, nu trebuie să le ignori.

1. Crede orbește în ceea ce îți spun târgurile de cariere, firmele de recrutare, platformele de căutare de locuri de muncă. Nu este adevărat că sunt forme elaborate de prostituție, ele știu ce poți să faci, unde vrei să ajungi, ce pasiuni și speranțe ai și te ajută necondiționat să devii cea mai bună versiune a ta.

2. Notează câteva domenii de care trebuie să te ferești. Industria de prelucrare (fabricile), construcțiile, agricultura, HORECA și curieratul. Aici se lucrează, frate. Nebunii ăia se scoală la 5 dimineața, fac muncă fizică grea, cad de oboseală seara când ajung acasă. Nu, absolut NU.

3. Schimbă între 5 și 10 locuri de muncă pe an. Știi bla-bla-ul ăla cu „adaptabilitate la schimbare”, „deschidere către noi oportunități”, „creștere și dezvoltare profesionale” – dacă povestești la interviu despre astea și le spui cât de slab este actualul angajator și cât de bun este cel care este în fața ta ești ca și angajat.

Nu te feri să știe toți de la job că esti în căutare de alt loc de muncă, nu te vor da afară, îi costă salariul tău pe 6 luni să gasească pe altcineva. Este foarte probabil că îți vor da o creștere de salariu doar ca să te facă să te răzgândești.

4. Nu căuta să faci carieră. Chiar dacă asta înseamnă o creștere de salariu, eforturile, responsabilitățile și riscurile chiar nu merită. Fii cuminte, zboară pe sub radar, învață repede dedesupturile companiei, apropie-te de liderii informali din organizație. Când crește riscul da a ți se oferi o promovare, începe să cauți alt loc de muncă.

5. Când îți dai demisia, fă-o cu mare clasă. Așa se și spune, fiecare plecare este o sărbătoare. Fă drift-uri în fața colegei care a rămas, fraiera, să dea cu mătura și pentru tine; aruncă-ți casca peste colegii care muncesc să rezolve probleme; spune-le la toți ce salariu gigantic ai primit. Desigur, foarte important, nu uita să-ți faci șeful de ocară peste tot unde te duci.

Un aforism atribuit lui Wolfgang Goethe (neconfirmat) spune că „Notorietatea este trudă și sacrificiu, mediocritatea fericire!”

Poți fi fericit urmând sfaturile de mai sus sau poti căuta fericirea altfel, punând umărul, chiar și numai ca și erou necunoscut, ca să schimbi România. Nu este propagandă patriotică, România chiar are nevoie de tine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.