,

Cine este clujeanul care și-a depășit limitele la 70 ani? A urcat pe podium la un campionat european într-un sport INEDIT

Posted by

În timp ce majoritatea pensionarilor clujeni preferă să se plimbe prin parc la vârsta de 70 de ani, alții în schimb preferă să își depășească limitele. Este și cazul sportivului Petru Borbely-Coroban, originar din Turda, care a adus României prima medalie la Campionatul European de Powerlifting de la Budapesta, la categoria împins cu bara din culcat.

Sportivul clujean în vârstă de 70 ani este legitimat la Clubul Sportiv Cluj Crusaders și a reușit să obțină medalia de bronz a categoriei Masters 4, -105 kg.

Acesta a împins de la piept 105 kilograme, întrecând sportivi din țări cu o tradiție mai bogată în powerlifting, precum Suedia sau Cehia.

Campionatul European de Powerlifting a avut loc între 2 și 7 august, la Budapesta, iar competiția a presupus împingerea de la piept a unei haltere cu greutăți cât mai mari, fiecare sportiv având la dispoziție trei încercări pentru a obține rezultatul cel mai bun.

Ce este powerlifting-ul

Powerliftingul este un sport de forță ce constă în trei probe: genuflexiuni cu bara în spate (squat), împins cu bara din culcat (bench press) și îndreptări cu bara (deadlift). Fiecare sportiv are câte trei încercări pentru a ridica o greutate cât mai mare, respectând regulile de concurs. Este declarat câștigător al probei cel care reușește să ridice cea mai mare greutate și câștigător al competiției cel care, însumând cele trei probe, reușește să totalizeze greutatea cea mai mare.

În România, competițiile de powerlifting se desfășoară sub egida Federației Române de Powerlifting (https://www.romaniapowerlifting.ro/), federație afiliată la International Powerlifting Federation (IPF). Campionatul din capitala Ungariei s-a axat doar pe proba de împins din culcat și a fost organizat de European Powerlifting Federation (EPF).

Cluj Crusaders este un club sportiv din Cluj-Napoca fondat în 2010. Anual, sportivi ai Cluj Crusades participă la competiții de powerlifting și formează singura echipa ce reprezintă Clujul în campionatul național de fotbal american.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *