Mai multe zeci de persoane s-au prezentat dis de dimineața la o clacă la seceris. Îmbrăcați în costume tradiționale și ”înarmați” cu seceri, oamenii au avut parte de acțiune, așa cum făceau țăranii români, acum 70 de ani.
”Fără kitsch, fără fandoseală, fără nimic artificial, așa s-a străduit să fie claca la seceriș organizată azi în Suciu de Sus de prietenii noștri Aurica și Ionel Todoran. Adică intrat cu secera în holda de grâu, e adevărat, nu în toată pentru că nu era zdicită (zvântată, adică) după ploaia de dimineață, făcut snopi și chiar o claie. După care o horincă bună, slănină cu ceapă, guiaș, mălai (sigur, au fost mult mai multe bunătăți, zic doar de cele gustate de mine), și un joc la șură pe ritm din acela, de-al locurilor, care pentru noi vine din pământ și din cer deodată și pe care n-ai cum să nu-l prinzi”, a scris Ioan Gherghel.
Claca la Seceriș de la Suciu de Sus
După muncă, oamenii s-au distras pe cinste la un pahar de vin rece și o porție generosă de guiaș.
Interesant că la această acțiune au venit oameni aflați la a doua tinerețe, care în copilăria lor au participat alături de părinți și de copii la seceriș, și care s-au trezit asftel cu o mulțime de amintiri.
”Nu știu câtă vreme se vor mai organiza asemenea întâlniri pentru că cei care mai trag de ele, nu pentru a fi puse pe televizor, ci pentru a se bucura împreună, aparțin generației 50+. Noi suntem cei care am prins „live” și agricultura medievală, aratul cu plugul tras de cai, și combina care seceră comandată digital, trăind alăturea cu cea mai rapidă evoluție tehnică cunoscută de omenire (cred că urmează cât de repede tractorul-robot). Iar generația asta de care zic este, cum bine spunea un prieten etnolog, ultima „curea de transmisie” între cei care au crescut cu mirosul pământului și-al darurilor lui și cei către care se deschide o lume condusă din butoane. Ce va fi, vom vedea. Până una-alta, niște imagini”, a mai scris Ioan Gherghel.
