, ,

Clujean condamnat la 30 de ani de închisoare în Chile. De 19 ani este încarcerat. Era un adevărat ”Escobar” al drogurilor

Posted by

În afară de Marius Balo, clujeanul a care a fost condamna la 8 ani de închisoare, în China, pentru o infracțiune inventată, un alt bărbat din orașul nostru a fost uitat de autoritățile judiciare românești, în Chile.

George Rusu a fost condamnat în Chile, de două ori, la pedeapsa de 15 ani și o zi. Codul Penal din această republică din America de Sud, prevede că pedepsele se cumulează artimetic, i nu ca în România, unde se aplică cumul judiciar, adică se ia pedeapsa cea mai mare care se sporește cu o treime.

Acolo, dacă ai fost condamnat la două pedepese de 15 ani și 1 zi, atunci ai de executat 30 de ani și 2 zile.

Un adevărat Escobar al Americii de Sud

Prin hotărârea nr. 1601-2004 a Curții penale (Tribunalului) nr. 14 Santiago, numitul Rusu George Dan a fost condamnat la data de 06.06.2006 la o pedeapsă de 8 ani închisoare, în calitate de autor al infracțiunii de trafic de droguri ilicite.

În Sarcina lui s-a reținut că la data de 13 septembrie 2004, în orașul Calama a fost depistat camionul cu numărul RB TT42 și semi-remorca aferentă cu numărul AYA 130, în care s-au identificat aproximativ 1.900 de pachete compacte de clorhidrat de cocaină disimulate în plafon.

Cu această ocazie, s-a realizat arestarea a trei persoane care participau la operațiune, prin care și a numitului Rusu George Dan, în calitate de autor al infracțiunii de trafic de droguri ilicite.

Condamnările din Chile

Prin hotărârea Curții Penale din Calama, numitul Rusu George Dan a fost condamnat la data de 30.06.2009 la o pedeapsă de 15 ani și 1 zi închisoare, în calitate de autor al infracțiunii de asociere în vederea comiterii de infracțiuni – trafic de stupefiante și substanțe cu efect psihotrop (art. 16 din Legea nr. 20.000) și o pedeapsă medie de 10 ani și 1 zi închisoare cu executare în calitate de autor al infracțiunii de trafic de stupefiante și substanțe cu efect psihotrop.

Din rețeaua lui Rusu mai făceau parte Escobar Alvarez, Inelia Cebrero Duarte și Jose Escobar Cebrero care au format o organizație transnațională, cu scopul de a efectua transporturi de clorhidrat de cocaină din Bolivia către către Europa, îndeplinind diferite roluri în cadrul organizației în vederea îndeplinirii obiectivelor stabilite.

În vederea lămuririi tuturor aspectelor legate de cuantumul pedepselor aplicate condamnatului Rusu George Dan, la data de 02 septembrie 2020, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj a făcut o solicitare în acest sens, iar prin răspunsul înaintat la data de 03 februarie 2021, autoritățile judiciare din Calama au arătat faptul că numitul Rusu George Dan a suferit două condamnări de câte 15 ani și 1 zi închisoare.

”Astfel că, data de început a executării pedepselor este 12 septembrie 2004, iar data la care acestea vor fi considerate executate în totalitate este 12 septembrie 2034, iar termenul la care se poate solicita eliberarea condiționată este 15 septembrie 2022”, se prevede în răspunsul venit din Chile.

Căutat pentru trei tâlhării în Austria

Suplimentar, s-a mai arătat că împotriva numitului Rusu George Dan au fost deschise procedurile de extrădare pasivă în dosarul nr. 913-2007, prin care Curtea Supremă a Republicii Chile a încuviințat solicitarea de extrădare formulată de Austria, pentru săvârșirea a trei infracțiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat.

Totodată s-a stabilit că predarea persoanei solicitate urmează să fie realizată, prin intermediul procedurii corespunzătoare, după ce pedeapsa pronunțată în dosarul nr. 1601-2004 va fi executată.

Apel pentru transferarea în România

Marius Balo, clujeanul eliberat din China, a făcut un apel către autoritățile judiciare din România pentru a respecta decizia Curții de Apel Cluj, prin care se aprobă ca Rusu George Dan să fie transferat în România, unde urmează să execute restul de pedeapsă.

”Nu știu cum a ajuns implicat în așa ceva. Nu știu dacă pedeapsa pe care a primit-o este corectă sau nu. Nu sunt nici judecător nici juriu. Sunt doar un om trecut la rândul meu prin 8 ani de temniță și strigătul lui după ajutor m-a sensibilizat. După 19 ani petrecuți în temnița chiliană, George a intrat în greva foamei în urmă cu 10 zile. De ce? Pentru că în urmă cu doi ani, în luna martie 2021, Tribunalul Cluj i-a admis cererea de transfer în România, pentru a își ispăși aici, într-un penitenciar românesc, restul de pedeapsă. Nu a mai venit însă nimeni după el. Așteaptă de doi ani de zile să fie adus în țară”, a scris Balo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *