Recent, la 100 de ani, a murit academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici, cunoscut pentru apropiați, drept ”Muți”.
Adrian Papahagi, profesor la Universitatea Babeș Bolay din Cluj Napoca a scris despre Bălăceanu Stolnici, ca despre un ”turnător odios”.
Stolnici a fost un turnător la Securitate, sub numele de cod Laurențiu. Verdictul a fost dat de Consiliul Național pentru Studirea Arhivelor Fostei Securități, și a rămas definitiv la Curtea de Apel București.
Povestea lui Papahagi
Papahagi este conferențiar universitar la Facultatea de Litere din Cluj Napoca, catedra de limba engleză.

Adrian Papahagi despre turnatoriile lui Stolnici. Sursa foto: Adrian Papahagi
El a relatat cum Bălăceanu Stolnici a intrat în familia lui, și cum rapid a fost demascat ca un turnător rapace al Securității comuniste.
”Despre Constantin Bălăceanu-Stolnici circulă această poveste în familia noastră. Străbunicul meu era profesor la liceul din Silistra, unde bunicul meu (născut în 1921) a apucat să-și dea bacalaureatul. După cedarea Cadrilaterului, familia lor s-a refugiat la Pitești, unde a dat bacalaureatul fratele mai mic al bunicului, Emil (născut în 1923). Boieroaica Bălăceanu-Stolnici căuta un elev eminent care să se pregătească la medicină împreună cu fiul ei, Constantin, zis Muți. S-a interesat și a aflat că unchiul meu era cel mai strălucit elev din cel mai bun liceu piteștean (nu cunosc detaliile), și l-a invitat să învețe pentru medicină alături de Muți, la conacul și pe spezele lor – ceea ce fiul de refugiați strâmtorați, care își părăsiseră în câteva zile casa și avutul, a acceptat fără să clipească”, a scris Papahagi.
Dumneze are ce ierta la păcate
Universitarul clujean a mai scris că unchiul său primea destul de des vizitele lui ”Muți”, ceea ce l-a pus pe gânduri.
La finalul mesajului, Papahagi a explicat că a scris aceste rânduri, tocmai pentru ca autoritățile să înțeleagă că nu au ce omagia la un asemenea om. Și, de asemenea, pentru a nu ne trezi cu vreun institut, un liceu, o aulă sau o stradă purtând numele lui Constantin Bălăceanu-Stolnici.
”Din timp în timp, unchiul Emil primea vizita prietenului său, Muți Bălăceanu. Cu timpul, însă, i-a devenit suspectă ușurința cu care călătorea Muți, și mi-a mărturisit că începuse să-l evite, bănuind că e turnător. Probabil și datorită turnătoriilor lui Muți, tatăl meu nu a mai putut ieși din România socialistă nici până în Ungaria sau Iugoslavia. La rândul lui, în 1988, unchiul Emil nu a putut să participe la înmormântarea fratelui său, Constantin (bunicul meu). Nu spun că toate acestea i se datorează lui Constantin Bălăceanu-Stolnici, dar vor fi contribuit și turnătoriile lui. Câte destine va fi marcat în chip asemănător un turnător la Securitate?”, a mai scris Papahagi pe o rețea de socializare.
