EVENIMENTE, STIRE PRINCIPALA

Clujeanul care de opt ani stă închis în China pentru o faptă închipuită. Ministerul Justiției ridică din umeri: ”e pandemie”

Clujeanul Marius Balo (38 de ani) s-a stabilit în China în 2010, unde s-a angajat ca expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang (New Oriental) din Beijing.
 
 
 
Angajat ca profesor la prestigioasa universitate Renmin University din Beijing, românul părea realizat profesional şi totul mergea cum nu se putea mai bine în cariera sa. Totul s-a năruit, însă, pe data de 28 martie 2014, când a fost arestat de autorităţile chineze pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă contractuală, prejudiciul fiind de 80 dolari. S-a întâmplat după ce, spune Balo, a primit 80 de dolari din partea unui chinez, fără să ştie că este un infractor.
 
După ce a petrecut doi ani în arest, în condiţii înfiorătoare, românul a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare şi la plata unei amenzi echivalente cu 13.600 de euro. Amenda a fost achitat la scurt timp, după ce unchiul lui Marius Balo, Mihai Felecan, a vândut un apartament în Cluj şi a plătit penalitatea.

Ministerul Justișiei: e pandemie

Trebuie precizat că Ministerul Justiţiei a inițiat consultări informale cu partea chineză, încă din iulie 2016. Ca urmare acestoradoi dintre cetățenii români deținuți în China și-au exprimat intenția de a fi transferați în România.

Ministerul Justiţiei a susţinut o corespondență asiduă, atât cu Ministerul Justiţiei din China, cât şi cu MAE şi Ambasada României la Beijing, eforturile fiind conjugate, nu numai cu privire la dl. Balo, dar şi cu privire la alţi cetăţeni români condamnați în China.

„Avocaţii d-lui Balo au fost informați în permanență despre orice demers întreprins de Ministerul Justiţiei, aspect ce poate fi justificat prin corespondența purtată cu aceștia, astfel încât alegația formulată de dl. avocat Iordăchescu este, cel puțin, tendențioasă. Pe de altă parte, Ministerul Justiţiei acţionează în limita competenţelor legale, pentru orice cetăţean, în virtutea principiului egalităţii legii pentru toţi cetățenii”, susțin cei de la MJ.

China a fost de acord cu extrădarea dar Balo nu a ajuns acasă

De asemenea, este de notorietate faptul că între România şi RPC nu există tratat privind transferul persoanelor condamnate. În acest caz se aplică procedurile internaționale sau cele diplomatice.

”Ca urmare a eforturilor depuse de Ministerul Justiţiei transferarea a fost aprobată atât de autoritățile române, cât și de cele chineze. Dar aducerea în țară a persoanei condamnate nu s-a putut efectua din cauza restricțiilor impuse de pandemia de COVID 19. China a impus restricții dure. Finalizarea procedurii de transfer, inclusiv oferirea garanțiilor solicitate de partea chineză anterior transferării persoanei condamnate, a coincis cu izbucnirea pandemiei în China şi apoi în Europa. Au fost evaluate mai multe opțiuni pentru o eventuală preluare, prin intermediul Ambasadei României. A fost avansată și propunerea de a fi organizat un transfer în RO sub o escortă Interpol CN, cu suportarea costurilor de către partea română, dar partea chineză a transmis că propunerea este foarte dificil de pus în practică, dată fiind situația epidemică „foarte serioasă și în evoluție negativă” atât din Europa, cât și din RP Chineză”, mai susțin cei de la Ministerul Justiției.

Ambasadorul României, în China, Excelenșa Sa Bazil Constantinescu îi vizitează lunar pe cei patru cetățenii români condamnați. Diplomatul le asigură efectuarea apelurilor telefonice cu rudele, le oferă cărţi, reviste, alte bunuri de strictă necesitate, chiar dacă acestea nu ajung întotdeauna la persoanele respective, din cauza stricteții regulamentului penitenciar din RPC, dar şi pentru întâlnirile pe care le are cu oficialii chinezi în vederea deblocării unor situații.

.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*