,

Clujenii care locuiesc în Turda, Câmpia Turzii și Dej vor putea ieși mai repede la pensie pentru că locuiesc în zone poluate

Posted by

Locuitorii din municipiile clujene Turda, Câmpia Turzii și Dej cu 30 de ani vechime în muncă vor putea ieși mai devreme la pensie pentru că stau în zone poluate.

Inițial în proiectul legislativ erau incluși locuitorii cu 30 de ani vechime din județul Gorj, zonă cu poluare remanentă, care puteau ieși la pensie cu doi ani mai devreme, dar și cei care locuiau pe o rază de 8 km în apropierea zonelor afectate, potrivit Impact.

Inițiativa a fost demarată de deputatul Dan Vîlceanu și a modificat legea pensiilor nr. 263/2010. Proiectul de lege a fost adoptat în Camera Deputaților în 8 septembrie. Conform noului proiect deja aprobat în Parlament și promulgat, românii din anumite zone vor ieși mai devreme la pensie.

Noua lege, nr. 212/2020, a fost republicată în Monitorul Oficial, după ce s-a reactualizat lista cu orașele ce beneficiază de prevederile legale. Conform noilor actualizări, pe lângă lista din Monitorul Oficial a fost publicată completarea acesteia.

Lista actualizată

– Baia Mare, Călărași, Copșa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureș, Târnăveni, Turnu Măgurele, Aninoasa, Baia de Criș, Băița, Brad, Călan, Certej, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăștie, Petrila, Petroșani, Șoimuș, Teliuc, Uricani, Vețel, Vulcan, din județul Hunedoara
– Abrud, Baia de Arieș, Lupșa, Roșia Montană și Zlatna, din județul Alba
– Bacău și Onești, din județul Bacău
– Victoria și Făgăraș, din județul Brașov
– Anina, Armeniș, Ciudanovița, Moldova Nouă, Oțelu Roșu și Reșița, din județul Caraș-Severin
– Câmpia Turzii, Dej și Turda. din județul Cluj
– Galați, din județul Galați
– Brănești, Drăgotești, Fărcășești, Mătăsari, Motru, Negomir, Plopșoru, Rovinari, Urdari și Turceni, din județul Gorj
– Ciulnița și Slobozia, din județul Ialomița
– Brazi și Ploiești, din județul Prahova
– Iacobeni și Vatra Dornei, din județul Suceava
– Fârdea, Margina, Nădrag și Tomești, din județul Timiș
– Mina Altân Tepe, din județul Tulcea
– Berbești și Râmnicu Vâlcea, din județul Vâlcea

După discuții și negocieri intense, proiectul de lege a trecut de Camera Deputațior, într-o formă adăugită, ca mai apoi pe 14 septembrie să fie promulgată. Inițiatorul proiectului a spus că, în afară de localitățile deja existente, vor mai fi introduse și altele”, a explicat deputatul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *