,

Clujenii sunt nemulțumiți de poluarea fonică generată de avioanele care trec noaptea deasupra orașului. „Somnul e întrerupt de 8 ori pe noapte”

Posted by

O pagină de Facebook a publicat o monitorizare despre zborurile care trec noaptea peste orașul Cluj-Napoca, fiind un adevărat record istoric.

Astfel, în luna mai, în intervalul de noapte 23:00-07:00, s-a înregistrat cea mai mare poluare fonică și a aerului din toată perioada în care există date publice despre traficul aerian peste Cluj-Napoca.

Analiza celor care dețin pagina „Nu ne mai zburați somnul” susțin că poluarea fonică a avioanelor noaptea aduce cu sine oboseală, stări de somnolență în timpul zilei și hipertensiune arterială.

„În medie, în fiecare noapte, somnul clujenilor de sub culoarul de zbor a fost întrerupt de 8 ori.

Ce înseamnă asta?

> oboseală și somnolență excesivă în timpul zilei
> creșterea nivelului de cortizol din organism (hormon de stres)
> hipertensiunea arterială cu risc dublu de „eveniment cardiovascular major”
> tulburări neurologice cum ar fi vederea încețoșată, pierderi de memorie, performanta scăzută a copiilor la școală”, se arata in studiu.

Pentru intreg intervalul orar 0-24, datele de trafic de pe Aeroportul Internațional Cluj-Napoca, sunt următoarele:

  • Au fost operate 2475 de zboruri spre 88 de destinatii.
  • Zboruri peste Cluj-Napoca: 1204 (48,73%)
  • Aterizari peste Cluj-Napoca: 230 (18,00%)
  • Decolari peste Cluj-Napoca: 974 (78,00%)
  • Total zboruri de noapte: 543 (21,00%)
  • Zboruri de noapte peste Cluj-Napoca: 239 (44,01%)
  • Aterizari de Noapte peste Cluj-Napoca: 14 (4,95%)
  • Decolari de Noapte peste Cluj-Napoca: 225 (86,54%)
  • Poluarea generata de Decolarile peste Cluj-Napoca: 1385,03 tone CO2, echivalenta cu 961.825 autoturisme Volkswagen Golf Life 2.0 TDI DSG (118 – 123 CO2/km) care traverseaza Cluj-Napoca de la Est la Vest, pe o distanta de 12km.

„Dacă vă pasă de sănătatea voastră și a copiilor voștri dați LIKE și SHARE, pentru că fără presiune publică această ‘tortură albă’ nu se va opri. Se fac bani frumosi din zborurile de noapte, pentru că taxele aeroportuare sunt reduse, iar orice EURO făcut in plus rotunjește veniturile companiilor aeriene și ale aeroportului, deținut de Consiliul Județean Cluj”, au mai notat initiatorii acestui demers.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *