,

Clujul are tradiție în industria filmului. Un mare regizor de Oscar a produs filme la Cluj

Posted by

Clujul are tradiție în industria filmului nu de câteva zile, luni sau ani, ci de sute de ani. Iar această tradiție se leagă de fostul mare regizor și producător de film Janovics Jenő.

Clujul are tradiție în industria filmului
Clujul are tradiție în industria filmului

Un detaliu neștiut de mulți dintre clujeni îl reprezintă faptul că primul regizor care a fost ridicat la rangul de cavaler chiar de către Regele Angliei și-a început cariera în industia filmului tocmai la Cluj. Este vorba de Sir Alexander Korda (Korda Sándor), cel care alături de regizorul celebrului film „Casablanca”, Michael Curtiz (Kertész Mihály), premiat cu Oscar, au produs filme avându-l drept mentor pe Janovics Jenő în 1914. 

Cei trei au produs împreună peste 10 filme, toate filmate la Cluj, scenele din interior în clădirea Teatrului Maghiar, iar restul cadrelor în centrul orașului și în jurul lui.

Janovics, Curtiz, Korda.
Janovics, Curtiz, Korda. 1915

La Cluj s-a format un regizor de Oscar

Curtiz, regizorul premiat cu Oscar pentru filmul Casablanca, a rămas în contact cu Janovics chiar și după ce a plecat în Statele Unite ale Americii. Acesta i-a trimis lui Janovics o scrisoare în care îi povestește cu drag despre perioada pe care a petrecut-o la Cluj.

Acesta a spus că cel mai de succes film al său este „Virginia City” realizat la Cluj și regretă că nu au avut un uget mai mare pentru a transforma Clujul Comoară într-un „oraș de aur”, potrivit informațiilor publicate de istoricul András Vajda, pe un grup de Facebook.

Platou de filmare la Teatrul Maghiar din Cluj
Platou de filmare la Teatrul Maghiar din Cluj

Cine a fost părintele cinematografiei, Jenő Janovics

Jenő Janovics s-a născut în orașul Ujhorod, pe atunci reședința comitatului Ung din Ungaria, azi în Ucraina, la 8 decembrie 1872. Familia lui Janovics se mută în Budapesta pe când acesta avea cinci ani.

În anul 1905 Janovics este numit director al Teatrului Național din Cluj, a obținut doctoratul în filologie cu teza Realismul dramaturgiei lui Gergely Csiky în anul 1900 la Universitatea Franz Joseph din Cluj și a absolvit în același timp și examenul de profesor.

Janovics s-a interesat de la început pentru noul mediu al filmului și a produs în anul 1913, sub egida companiei franceze de film Pathé, primul său film mut, numit Sárga Csikó, în traducere „Mânzul șarg” sau „Murgul șarg”, care s-a bucurat de succes pe întregul mapamond (vezi en:The Yellow Foal).

Sub Janovics Clujul a devenit pentru câțiva ani, la sfârșit de Belle Époque, un important centru al producției de film din Austro-Ungaria.

Janovics a fondat în 1919, după unirea Transilvaniei cu România, studioul de film Transsylvania din Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *