Acasă EVENIMENTE Clujul, dat ca exemplu la Iași de un senator: „Orașele mari din...

Clujul, dat ca exemplu la Iași de un senator: „Orașele mari din vestul țării bat Iaşiul de la distanţă la capitolul fonduri europene”

0

Un senator USR din Iași, Marius Bodea, a dat ca exemplu oraşe precum Cluj-Napoca şi Oradea, care au niveluri de absorbţie a fondurilor europene de până la 30 la sută, în timp ce Iaşiul abia atinge opt la sută, iar banii s-au cheltuit pe proiecte marginale care nu aduc dezvoltare comunităţii ieşene.

Într-un comunicat de presă, Marius Bodea a declarat că Iaşiul se uită cu invidie la vestul României, unde oraşe precum Cluj-Napoca sau Oradea derulează proiecte mari, pentru că au reuşit să absoarbă mult mai mulţi bani europeni.

„Doar opt la sută. Acesta este infimul procent de absorbţie a fondurilor europene reuşit de către Iaşi în ultimii nouă ani. Mare parte din aceşti opt la sută amărâţi s-au dus pe proiecte marginale, care nu contribuie la dezvoltarea comunităţii. Altele au fost trecute pe hârtie şi nici nu au început. Ne uităm cu invidie la vestul României, dar iată că oraşele mari din această regiune bat Iaşul de la distanţă şi la capitolul fonduri europene: Cluj şi Oradea au niveluri de absorbţie de până la 30 la sută”, a precizat senatorul USR, potrivit news.ro.

Diferența o face „exclusiv” resursa umană.

„Noi suntem conduşi de prea mulţi ani de un primar multipenal la Iaşi, un om preocupat doar să mai dea o autorizaţie de construire ilegală sau să mai facă parastas unei personalităţi plecată dintre noi de 100 de ani. Iar judeţul e în mâna unui „liberal” care se chinuie să ne explice că nu a luat mită în tablă deşi a luat mită în tablă. M-am săturat să vorbesc despre Chirica şi Alexe, dar din păcate cei doi indivizi ne afectează viaţa în rău şi cifrele arată acest lucru în fiecare zi”, susţine senatorul Marius Bodea.

Parlamentarul USR consideră că un edil poate identifica în cel mult o săptămână cauza proastei absorbţii de fonduri europene, iar apoi să stabilească direcţiile de lucru pe fonduri europene, cum să fie absorbiţi toţi banii disponibili şi care sunt oamenii care să lucreze în echipa de proiecte.

„Când lucrezi cu cumetri, prieteni de petrecere şi amante, nu prea ai cum să faci o echipă performantă de implementare de proiecte. Resursa umană este esenţială. Iaşul nu are o agendă clară a investiţiilor, nu le prioritizează pe cele pe termen lung”, a adăugat Marius Bodea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.