Clujul este în doliu! A murit fulgerător și a lăsat o întreagă branșă, îndoliată!

Posted by

Directorul Filarmonicii din Cluj Napoca, Marius Tabacu a murit, după ce a dus o luptă crâncenă cu o boală incurabilă.

Marius Tabacu a fost un gentelman în adevăratul sensul al cuvântului, fiind dincolo de un muzician de excepție, și un traducător excelent, fiind un foarte bun cunoscător al limbii maghiare.

Geanina Simion, șef de secție la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei a scris un text emoționant la moartea lui Marius Tabacu.

Marius Tabacu a murit trist, deoarece visul lui de a vedea Filarmonica din Cluj Napoca instalată în propria ei casă, nu i s-a mai împlinit. Și asta pentru că autoritățile clujene, în frunte cu Emil Boc să chinuie, la propriu, de câțiva ani să găsească o soluție în acest sens.

”Scria impecabil. Doamne, dacă luați ”Trilogia Transilvană”, o să vedeți acolo toate dantelăriile de limbă de care era în stare. Așa era și el, o dantelă întreagă pe interior, nu exagerez nimic, chiar dacă nu lăsa să se vadă asta niciodată.
Pe dinafară, era simplu.
Cu tricou negru pe sub sacou, cu o geantă de piele pe umăr, dar observa detaliile. Îi plăcea să ne ”țifrășim” la concerte. 🙂
Poza asta e de la ”War Requiem” al lui Britten, dirijat de Gabi Bebeșelea. Stătea mereu în spate, cu mâna stângă sub bărbie.
Niciodată nu ocupa locul frontal, el observa, din spate, tot.
Indiferent care ar fi fost obiecțiile lui, dacă tu credeai în ce făceai, te lăsa în pace. Asta e o chestie de valoare, pe care am învățat-o de la el. Că dacă nu faci tu personal, atunci lasă-i pe cei ce fac să facă și cum cred ei. Ei nu sunt niște executanți, sunt oameni cu păreri. Știți? 🙂
Marius m-a dus prima dată, de mânuță, pe scena Filarmonicii. N-am vrut, a insistat, a fost spontan, am zis că mă pierd și că nu știu ce să zica așa, pe repede, a zis că e ok, nu mă duc singură. Prin asta, m-a dus, de fapt, pe un drum nou: marketingul instituțiilor de cultură se numește. Mulțumesc, Marius. Drum lin”, a scris Geanina Simion.

 

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *